Expoziţie-documentar „135 de ani de relaţii diplomatice România – Statele Unite”

La Bucureşti a fost vernisată expoziţia documentar „135 de ani de relaţii diplomatice România – Statele Unite”, care ilustrează cele mai importante aspecte ale relaţiilor bilaterale de la începuturi până la stadiul actual al Parteneriatului strategic.
Reporter: Oana Bâlă – Aprofundarea şi dezvoltarea Parteneriatului strategic cu SUA corespunde în cel mai înalt grad interesului naţional al României şi al cetăţenilor români, a declarat ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la vernisajul expoziţiei „135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane”. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti s-a referit şi la buna colaborare dintre cele două state în interiorul NATO, amintind că trupele româneşti servesc ţara alături de partenerii americani în cadrul misiunilor din Afganistan.
Bogdan Aurescu: Dincolo de interacţiunea bilaterală strânsă în teatrele de operaţii sau în combaterea ameninţărilor de securitate emergente, de la terorism şi ameninţări cibernetice până la războiul hibrid, există o cooperare bilaterală excelentă în cadrul bazelor româneşti de la Mihail Kogălniceanu, Cincu sau Deveselu. Contribuţia semnificativă a României la securitatea Alianţei Nord-Atlantice prin intermediul bazei militare Deveselu, unde va fi operaţionalizată facilitatea de apărare antirachetă până la finele anului curent reprezintă de altfel unul dintre proiectele cele mai importante ale dimensiunii politico-militare a parteneriatului strategic.
Reporter: Ministrul de externe priveşte cu încredere şi optimism viitorul relaţiilor româno-americane în toate domeniile de cooperare.
Bogdan Aurescu: Suntem pregătiţi să explorăm împreună cu partenerii noştri americani toate oportunităţile pentru aprofundarea colaborării bilaterale în fiecare din cele zece domenii de cooperare din declaraţia comună, de la palierul politico-militar şi de securitate până la consolidarea relaţiilor economice bilaterale, inclusiv în perspectiva viitorului acord de Parteneriat transatlantic pentru comerţ şi investiţii, la amplificarea interacţiunii comunităţii ştiinţifice şi academice din cele două state şi includerea României în programul Visa Weaver.
Reporter: La rândul său, însărcinatul cu afaceri SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a susţinut că prietenia dintre cele două ţări a devenit, după 135 de ani, mai profundă şi mai puternică:
Dean Thsompson: Naţiunile noastre continuă să colaboreze strâns pentru a înfrunta cele mai dificile provocări mondiale. De exemplu, cooperăm în cadrul unor programe şi pe subiecte legate de statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi lupta împotriva terorismului. În plus, am avut numeroase schimburi academice în şi din ţările noastre într-o mulţime de domenii, precum guvernarea corporativă, adninistraţia publică şi traficul de persoane. Mai mult, naţiunile noastre sunt pline de diversitate şi ne străduim să avem politici inclusive şi suntem mândri de acest lucru, recunoscând faptul că diversitatea este unul dintre cele mai mari atuuri ale noastre.
Reporter: Expoziţia deschisă la Biblioteca Naţională a României oferă prilejul de a parcurge cele mai importante evenimente care au marcat 135 de ani de relaţii politice, economice, militare, academice şi culturale dintre cele două ţări.