Revista presei internaţionale – 30 iunie 2015

Eşecul înregistrat în cadrul negocierilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali pe tema continuării programului de sprijin financiar trezeşte ecouri profunde în principalele capitale europene dar şi în presa internaţională. Reacţii în lanţ s-au înregistrat în Germania, Franţa, Marea Britanie dar şi la nivelul forurilor europene. Într-o primă declaraţie publică după insuccesul înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute, cancelarul Germaniei Angela Merkel a afirmat că „dacă euro eșuează, Europa eșuează” şi a făcut apel la găsirea în cel mai scurt timp a unui compromis, scrie The New York Times. „În cazul în care abilitatea de a găsi un compromis eşuează, atunci Europa este pierdută”, a avertizat cancelarul german. Publicaţia comentează că această frază exprimă esenţa hotărârii Angelei Merkel de a lupta încă de la începutul crizei pentru a găsi o soluţie. Pe de altă parte, preşedintele Franţei avertizează că miza referendumului convocat pentru 5 iulie este de a afla dacă grecii doresc să rămână în zona euro. Bloomberg aminteşte că preşedintele Francois Hollande a subliniat că organizarea unui referendum este dreptul suveran al Greciei însă ce este în joc „este foarte serios”. Un semnal puternic este tras şi la Londra, premierul David Cameron afirmând că Greciei îi va fi dificil să rămână în zona euro în cazul unui vot negativ la referendum. Citându-l pe David Cameron, The Independent scrie că este în interesul Marii Britanii să existe o eurozonă stabilă şi sigură şi o Uniune Europeană care să aibă flexibilitatea de a da piept cu problemele cu care se confruntă unele ţări. Semnale vin şi de la Bruxelles, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker arătând că un „nu” la referendum ar însemna un „nu pentru Europa”. Financial Times scrie că Juncker le-a cerut grecilor să voteze duminică pentru planul de salvare a Greciei şi, implicit, pentru rămânerea în zona euro. El a adăugat că o eventuală renunţare a Atenei la euro „nu reprezintă o opţiune”. Publicaţia prezintă şi un tablou al situaţiei din Grecia, unde oamenii stau la cozi la bancomate pentru a-şi retrage şi cei 60 de euro reprezentând plafonul maxim zilnic limitat începând de ieri.
Situaţia din Grecia este abordată şi la summitul Uniunea Europeană – China, care are loc la Bruxelles. China este în momentul de faţă al doilea mare partener comercial al Uniunii Europene, după Statele Unite, iar Uniunea Europeană este cel mai mare partener al Chinei. EUObserver comentează că premierul chinez a vorbit în termeni neobişnuit de direcţi despre criza greacă şi a cerut creditorilor internaţionali să ajungă la un acord cu Atena. Li Keqiang a criticat fluxul investiţional între China şi Uniunea Europeană şi a lansat un apel ferm pentru încheierea unui tratat bilateral care să ofere companiilor chinezeşti o modalitate mai uşoară de a ajunge la partenerii europeni, comentează Financial Times.
Situaţia din Siria şi lupta împotriva grupării ISIS continuă să se afle pe agenda politicienilor. Rusia a anunţat că va sprijini Siria la crearea unei coaliţii pentru lupta împotriva grupării Statului Islamic. Potrivit TASS, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că Siria şi ţările din regiune trebuie să se unească în combaterea ISIS iar Moscova este gata să contribuie la stabilirea unui dialog între părţi. Pericolul ISIS este subliniat şi de premierul britanic David Cameron care, potrivit Business Insider, a anunţat că gruparea radicală se pregăteşte să organizeze atentate pe teritoriul Marii Britanii.
Alegerile locale din Republica Moldova îşi găsesc ecouri în presa internaţională. The New York Times scrie că noul primar al capitalei Moldovei a făcut apel la reînnoirea eforturilor fostei republici sovietice de a forma un guvern proeuropean până în luna august, pentru a evita convocarea de alegeri anticipate. „Alegerile locale de duminică au fost considerate un test privind orientarea Moldovei, spre o apropiere de UE sau de Rusia. Victoria lui Chirtoacă a dat un impuls partidelor proeuropene din Moldova, care deţin 55 din cele 101 locuri din Parlament, dar reuşesc cu greu să rămână unite”, comentează New York Times.
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR