2015. július 2

A román államelnök és a NATO-főtitkár közös nyilatkozata

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön a Cotroceni palotában Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt fogadta. A megbeszélések után a két magas rangú tisztségviselő közös sajtóértekezletet tartott. Klaus Iohannis külön kihangsúlyozta, hogy a NATO főtitkár bukaresti látogatására a nemzetvédelmi stratégia elfogadása után rövid időre került sor. A román államfő egyben azt is közölte, hogy az amerikai rakétaelháritó rendszer romániai bázisa, amely az Olt megyei Deveselun épül, az év végéig működőképes lesz. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a maga részéről elmondta, hogy az „Észak-Atlanti Szövetség számit Romániára és Románia is számithat a NATO-ra”. A NATO-főtitkár üdvözölte Románia pénzügyi erőfeszitését, amelyet védelmi téren tesz. Jens Stoltenberg találkozott Mircea Dusa védelmi miniszterrel is és megbeszéléseket folytat Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnökkel és Bogdan Aurescu külügyminiszterrel. Ugyannakkor ellátogat a NATO-erők integrált egységének bukaresti székházába. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.02)

A liberálisok megfellebbezték a demokrácia és a jogállam helyzetét kiértékelő bizottságot

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megfellebbezte az alkotmánybiróságnál a demokrácia és a jogállam helyzetét kiértékelő bizottságot, amelyet Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök javaslatára hoztak létre. Ion Popa, a liberális szenátorok vezetője a román közszolgálati rádiónak azt nyilatkozta, hogy az emlitett bizottság feladata ellentétben áll az alkotmányos előirásokkal. E speciális bizottság létrehozását a szenátorok a múlt hónap végén hagyták jóvá. A kezdeményezők szerint a bizottság szerepe a demokratikus intézmények és a bevett gyakorlatok minőségének, illetve az államhatalmak működésének – az elkülönitési elv, az egyensúly és a kölcsönös ellenörzés alapján – tárgyilagos elemzése és kiértékelése. A bizottságot hivatalosan június 22-én hozták létre, a liberálisok nélkül. A liberálisok kijelentették, hogy nem akartak részt venni e bizottságban és „kezeskedni sem Tăriceanu akcióinak”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.02)

Megkezdődött a parlamenti vakáció

A képviselők és a szenátorok július 1-től parlamenti vakáción vannak. A román rádió által meghivott parlamenti képviselők a tavaszi ülésszak alatt elfogadott törvénytervezetekről számoltak be. Tinel Gheorghe liberális képviselő elégedéssel nyugtázta, hogy a parlamentnek sikerült elfogadnia a gyermeksegély összegének megduplázását. Mint hozzáfűzte, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a tavaszi ülésszakban három célt tűzött ki: az adótörvény módositását és az áfa csökkentését, az európai alapok lehivásának növelését és a választási törvények elfogadását. Markó Béla RMDSZ-kéviselő szerint ebben az ülésszakban sokkal többet és hasznosabban dolgoztak, mint máskor. Markó Béla  a választási törvények elfogadásának fontosságát hangsúlyozta. Dumitru Pelican ALDE-szenátor szerint az ellenzék nyilatkozatai dacára az elfogadott törvénytervezetek a kormánykoalició sikerének könyvelhetőek el.
Az őszi parlamenti ülésszak szeptember 1-én kezdődik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.02)

Dacian Cioloş az EB-elnök új tanácsosa

Dacian Cioloş volt mezőgazdasági és vidékfejlesztési európai biztost nevezték ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke speciális tanácsosának, aki a jövőben a nemzetközi élelmiszerbiztonságért felel. Dacian Cioloş új minőségében közreműködik az Európai Bizottság valamennyi tagjával annak érdekében, hogy az EU szintjén megoldásokat találjanak e globális kihivásra, közölte az EB közleményében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.02)

Mugur Isărescu: A román bankrendszert nem érinti a görög heyzet

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormánzója szerint a román bankrendszert közvetlenül nem érinti a görög helyzet esetleges romlása. Mugur Isărescu felhivásában bölcseségre és  megfontolásra szólitott, arra ösztönözve a betéttuljadonosokat, hogy ne cselekedjenek érzelmektől hajtva, mivel igy időt és kamatot veszithetnek. A görög tőkével működő romániai görög bankok mérsékelt szerepet töltenek be a román bankrendszerbben, mi több, kevésbé függenek az anyabankok finanszirozásától, hangsúlyozta a bankkormányzó. Mindezek ellenére a görögországi helyzet hatással van a romániai pénzügyi helyzetre, ugyanis a napokban módosult a lej árfolyama. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.02)

Andrei Demeny