Andreea Paul: ”PSD a închis robinetul colectării TVA la buget!”

PSD a dovedit prin fapte că nu are nici voinţă, nici putinţă în colectarea TVA, dar are multă toleranţă la evaziunea mare şi la interesele mascate. Ce trebuie făcut pentru a putea reduce TVA la 19%?

 Colectarea TVA la bugetul ţării a scăzut an de an sub guvernul PSD: de la 8,6% din PIB în anul 2011, la 7,8% din PIB în anul 2014. Suntem codaşii Europei. Acest Guvern este incapabil să lupte cu marea evaziune fiscală şi chinuie, uneori abuziv, micii contribuabili.

Acest guvern este incapabil să pună în aplicare noul Cod Fiscal liberal. Măsurile de relaxare fiscală trebuie însoţite de o mai bună conformare voluntară şi de eficiență instituţională în combaterea fraudelor. Colectarea TVA, principala sursă de venit la bugetul ţării, ţine de voinţa executivului, de fapte, de gradul de tolerare a evaziunii fiscale şi a intereselor mascate. PSD a dovedit prin fapte că nu are nici voinţă, nici putinţă, dar are foarte multă toleranţă la evaziunea mare.

 Faptele vorbesc: TVA încasat la buget raportat la PIB creşte între anii 2010-2011 şi scade ulterior. Concret, în anul:

– 2009: 6,5%,

– 2010: 7,5%,

– 2011: 8,6%,

– 2012: 8,4%,

– 2013: 8,3%,

– 2014: 7,8% TVA colectat din PIB.

 ANAF are în derulare un program de modernizare a administraţiei fiscale, pornit cu asistenţa Băncii Mondiale din anul 2011, şi care presupune în principal informatizarea tuturor proceselor şi operațiuniilor instituţiei. Tot în anul 2011 a fost emis Ordinul 3596/2011 prin care au fost obligaţi toţi contribuabilii să depună electronic împreună cu decontul de TVA şi Declaraţia 394 (informativă) cu privire la cumpărările sau vânzările de bunuri şi prestările de servicii derulate pe teritoriul naţional între firme româneşti. Această declaraţie (D394) oferă informaţii aproape în timp real cu privire la tranzacţiile derulate între firme şi scoate în evidenţă automat contribuabilii fictivi (fantomă) care furnizează facturi şi generează deductibilităţi nejustificate de TVA. Această declaraţie (D394) stă la baza multor acţiuni pe care le vedem astăzi în spaţiul public (dosare DNA, DIICOT etc).

 Procedura de acordare a codurilor de TVA pentru firmele nou înfiinţate, deşi urmează logica acţiunilor de a preîntâmpina acordarea de coduri unor viitoare firme fantomă, s-a dovedit în practică mult prea birocratică şi trebuie rapid îmbunătăţită.

 Din punct de vedere organizatoric trebuie urgent consolidată cooperarea cu administraţiile fiscale din UE pentru a primi în timp real informaţii despre firmele fantomă din UE care livrează doar scriptic mărfuri spre România – pornind de la ideea că TVA – ul între ţările europene este în regim de taxare inversă. În anul 2009 a fost introdusă o aplicaţie informatică numită „Trafic Control”, prin care Garda Financiară monitoriza în regim 24h din 24h toate achiziţiile din UE de produse cu risc ridicat de evaziune fiscală (accizate, legume, fructe, zahăr etc.). Această aplicaţie a fost abandonată după desfiinţarea Gărzii şi încorporarea în ANAF. Ea trebuie repusă în discuţie şi funcţiune.

 Dacă tot vorbim despre informatizare şi acţiuni decisive pentru compensarea măsurilor de relaxare fiscală propuse în noul Cod, cred că trebuie repuse pe tapet câteva chestiuni:

 a) interconectarea caselor de marcat cu server-ul ANAF – măsură trebuie dublată de proceduri clare pentru verificarea firmelor şi de angajamentul ferm că se vor limita drastic controalele abuzive şi repetate ale Departamentului Antifraudă la micii comercianţi, controalele urmând să se facă pe baza analizelor de risc la cei de la care nu apar electronic informaţiile în serverul ANAF, semn că nu utilizează casă de marcat;

b) pentru domeniile sensibile, cu risc ridicat de evaziune, facturile fiscale peste o anumită valoare să fie înregistrate automat/informatic şi în serverul ANAF în momentul întocmirii ei şi înmânării către client;

c) clarificarea subiectelor grele din categoria Rompetrol, Lukoil, Loterie etc. şi reintroducerea procedurilor de „Trafic Control”;

d) „eliberarea” ANAF de presiunea politizării şi transparentizarea întreagii activităţi a administraţiilor centrale şi locale. PNL sprijină susținut lupta împotriva corupției din România. Doar aşa vom putea avea taxe mai mici şi instituţii mai puternice.