Comemorare inedită la Câmpina – Ziua Iuliilor

În anul 2015 se împlinesc 122 de ani de când savantul Bogdan Petriceicu Haşdeu a decis să construiască, la Câmpina, un edificiu în memoria fiicei sale Iulia. Şi tot atâţia ani de când Haşdeu a decis ca ziua de 2 iulie a fiecarui an să fie inchinată celor două Iulii din viaţa sa (Iulia fiica si Iulia soţia). 2 Iulie – Ziua Iuliilor a fost reînviată ca zi de comemorare dar şi ca eveniment cultural imediat după anul 1990 şi a ajuns la cea de a 24-a ediţie.

Evenimentul îşi propune ca în fiecare an să aducă în faţa iubitorilor de cultură atât oameni de stiinţă, cercetători ai vieţii şi operei savantului Haşdeu, dar şi tineri talentaţi care îşi fac debutul artistic în curtea Castelului câmpinean. Memoria Iuliei Haşdeu, fiica, nu poate fi cinstită altfel decât prin încurajarea tinerilor, deoarece Iulia fost un copil supradotat; la opt ani neîmpliniţi a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare. La 11 ani, Iulia Haşdeu a absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzică din Bucureşti după care a plecat la studii la Paris. A fost prima româncă ce a studiat la Sorbona, studiu început la 16 ani, uimindu-şi profesorii cu talentul său.

Astăzi, în curtea Castelului Iuliei Haşdeu din Câmpina au avut loc prezentări de prelegeri, lansări de carte, momente teatrale şi recitări de poezie în interpretarea autorului, dar şi recitaluri de pian, cel mai mic artist avand doar 4 ani (Daniel Loghin) şi vernisaje de expoziţii de pictură, arta plastică şi fotografie. Întregul eveniment este organizat în curtea Castelului Haşdeu la umbra arborilor seculari şi se va desfăşura până seara târziu, fiind considerat atât de către organizatori, cât şi de câtre participanţi, cel mai important eveniment cultural al oraşului prahovean – transmite corespondentul RRA Simona Uţă.

RADOR – 2 iulie