Întâlnire între Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României, şi Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti

Preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit, în data de 2 iulie a.c., cu ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Reniţă, cu prilejul încheierii mandatului în România.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind relaţia bilaterală dintre România şi Republica Moldova, în ansamblu.

Preşedintele Senatului României şi-a exprimat bucuria pentru rezultatele alegerilor locale din Republica Moldova, şi în special pentru alegerea domnului Dorin Chirtoacă, în funcția de primar al oraşului Chişinău.

Totodată, domnul Călin Popescu-Tăriceanu s-a arătat îngrijorat faţă de criza politică din Republica Moldova şi a menţionat necesitatea identificării unei soluţii în spirit european. Preşedintele Senatului a subliniat, în acest context, importanţa continuării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova menţionând că o conjunctură favorabilă acestui proces o reprezintă faptul că Uniunea Europeană îşi doreşte o consolidare a graniţei de Est a Europei.

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul acordat Republicii Moldova privind semnarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova la UE, precum şi privind realizarea interconectării reţelelor electrice şi inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, fapt ce va permite Republicii Moldova un grad mai mare de independenţă energetică.

Totodată a fost discutată problematica migraţiei forţei de muncă din rândul tinerei generaţii către ţările din Vestul Europei, fapt ce afectează atât România cât şi Republica Moldova, astfel că sunt necesare măsuri în plan intern.

La finalul întrevederii, domnul Călin Popescu Tăriceanu şi-a exprimat aprecierea pentru modul exemplar în care ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti şi-a îndeplinit misiunea în România.

Direcția de presă a Senatului României