Conferinţa „Perspectiva politico-economică a aplicării reformei Politicii Agricole Comune în România”

Membrii Comisiei de Agricultură din Parlamentul European s-au aflat în România, la invitaţia europarlamentarilor PSD. Ei au participat la Conferinţa „Perspectiva politico-economică a aplicării reformei Politicii Agricole Comune în România”. Care sunt nemulţumirile producătorilor din ţara noastră aflăm din relatarea Florentinei Varga.
Reporter: Deciziile care se iau la nivel european generează costuri suplimentare, iar europarlamentarii ar trebui să ţină cont de aceste aspecte, a fost mesajul preşedintelui Asociaţiei Patronatului Român din Industria Laptelui, în cadrul conferinţei, Dorin Cojocaru.
Dorin Cojocaru: Modificarea etichetelor, modificarea legislaţiei pe ambalaje, orice decizie pe care dvs o luaţi la noi se transpune în costuri, milioane, zeci de milioane de euro. Luaţi decizii subiective, vă reprezentaţi fiecare ţara şi interesul naţional acolo, dar în momentul în care apare un embargou cu Rusia şi 30% din producţia de lapte a Europei nu mai are unde să se vândă, nu era mai bine să consideraţi comunitatea europeană o societate comercială pe acţiuni şi să luăm decizii comune de a găsi noi pieţe, nu prin promovare şi găsirea de pieţe printr-un mod agresiv, cu susţinere financiară de le Bruxelles?
Reporter: Tot despre deciziile care se iau la nivel european ce afectează în mod direct fermierii din ţara noastră, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, a subliniat faptul că actele normative sunt greu de implementat sau aproape imposibil.
Laurenţiu Baciu: Suntem pe o piaţă europeană, dar nu cu aceleaşi drepturi, cum să spun. Nu este o satisfacţie pentru UE ca România să ajungă o ţară de asistaţi. În sensul acesta, chiar reproşa faptul că au fost foarte puţini bani alocaţi în Europa de Est, trebuiau alocaţi mult mai mulţi, pentru a putea ajunge din urmă statele care vin cu tradiţii în domeniu. Pe lângă acest aspect, mai venim şi noi, că avem un dar aşa de a ne da cu stângul în dreptul, şi astfel născocim noi nişte norme de aplicare a unor legi, încât o lucrare de doctorat este foarte uşoară în comparaţie cu un dosar pe care trebuie să îl depui la APIA sau la AFIR.
Reporter: Laurenţiu Baciu, vicecoordonator al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a concis apreciind că echilibrarea plăţilor la hectar va duce la eliminarea concurenţei neloiale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI