Participanţii la mitingul unionist de la Chişinău au plecat spre Bucureşti

În jur de 30.000 de oameni au votat unirea Republicii Moldova cu România la marea adunare naţională organizată ieri la Chişinău de Blocul Unităţii Naţionale. Participanţii la acţiune le-au cerut oficialilor moldoveni şi români să promoveze solidaritatea naţională şi să contribuie la reunirea celor două maluri ale Prutului, să constituie de urgenţă grupuri de lucru comune în vederea elaborării unor acte de fundamentare economică, legislativă şi politică a uniunii. Unioniştii au plecat apoi pe jos spre Bucureşti din centrul Chişinăului în marşul lui Ştefan cel Mare. Ne spune mai multe Valeria Viţu care este în direct prin telefon. Bună dimineaţa! Valeria, un vot simbolic, înţeleg, la marea adunare naţională, este a patra, de altfel, din istoria Republicii Moldova, au venit cetăţeni din întreaga ţară. Spune-ne cum a decurs evenimentul?

Reporter: Bună dimineaţa! Duminică la prânz în Piaţa Marii Adunări Naţionale puteai vedea mii de drapele tricolore, pancarte pe care sputea citi „Unire – Basarabia pământ românesc”, „Jos hotarul de la Prut”. De pe o scenă împrovizată din apropierea clădirii guvenului răsunau cântece patriotice, dar şi discursuri înflăcărate ale liderilor maim ultor organizaţii unioniste, oameni de cultură, istorici. Un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei a binecuvântat acţiunea. Potrivit unui apel al participanţilor la manifestaţie în prezent trebuie depuse eforturi a întâmpina în 2018 centenarul Marii Uniri printr-o revenire de a această dată definitivă a Basarabiei la sânul patriei mamă, România. Totodată, preşedintele României şi preşedintele Republicii Moldova, precum şi ministerele de externe de la Chişinău şi Bucureşti trebuie să ia în discuţie subiectul viitorului comun al celor două state în organizaţiile internaţionale din care fac parte Republica Moldova şi România, iar Parlamentul European, Consiliul European şi Comisia Europeană, parlamentele şi guvernele ţărilor  membre ale UE ar trebui să sprijine acţiunile de apropiere ale celor două state româneşti, susţin participanţii. La acţiune, participanţii au votat spre final în unanimitate aşadar refacerea României, a unităţii naţionale prin unirea Republicii Moldova cu România.

Realizator: Bun şi explică-ne, Valeria, ce este acest marş al lui Ştefan cel Mare, pentru că după mitingul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, participanţii au pornit pe jos spre Bucureşti, Marşul lui Ştefan cel Mare.

Reporter: Într-adevăr, ieri după mitingul din piaţă, după aproape două ore, tinerii, cetăţenii moldoveni au plecat în acest marş şi spun că sunt ghidaţi de fapt de memoria şi imaginea celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile. Astfel, organizatorii i-au invitat pe toţi cei din localităţiile în care vor ajunge pentru a-şi face un viitor demn. „Vrem ca să mergem pe jos şi să cerem fraţilor de peste Prut să ne accepte unirea. Domnule preşedinte Iohannis primiţi-ne acasă” – a declarat Anatol Ursu, preşedintele Mişcării Civice Tinerii Moldovei, una dintre organizaţiile organizatoare. Ajunşi la graniţă, tinerii vor organiza podul de flori. Trecerea Prutului se va face pe jos, sâmbătă 11 iulie, la ora 10:00. Toate acţiunile sunt autorizate, iar transportul şi cazarea sunt asigurate. De fapt este pentru prima dată în istoria ultimilor ani când acţiunile în favoarea unirii au un astfel de sprijin popular, susţin cei care au desfăşurat marea adunare naţională ieri la Chişinău. Vreau să spun că din componenţa Blocului Unităţii Naţionale care a organizat de fapt această acţiune fac parte 22 de entităţi civice, printre aceseta fiind platforma unionistă Acţiunea 2012, mişcarea civică Tinerii Moldovei şi Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova.

RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 6 iulie