Numărul tinerilor români care fumează este din ce în ce mai mare

Numărul tinerilor români care fumează este din ce în ce mai mare, iar vârsta de la care încep să facă acest lucru este sub 18 ani – arată datele ultimului Eurobarometru, prezentate astăzi. Românii inhalează fum de ţigară la locul de muncă, acasă şi în zonele de recreere – mai arată statisticile. Expertul Ministerului Sănătăţii pentru controlul tutunului la Comisia Europeană, medicul Magdalena Ciobanu, precizează care sunt motivele pentru care tinerii se apucă de fumat.
Magdalena Ciobanu: Suntem populaţia cea mai expusă la fumul de ţigară în locuri publice în care mergem să ne distrăm. Şi atunci, este de înţeles de ce mulţi adolescenţi, mulţi adulţi tineri încep să fumeze. Un alt motiv pentru care adolescenţii, în general, încep să fumerze este acela al prezentării pachetelor de ţigări într-o manieră pozitivă. Este vorba de reclamă şi de promoţiile la ţigări. În România, cele mai multe reclame se află în cafenele şi baruri, adică în locurile pe care le frecventează oamenii tineri.
Bolile asociate fumatului – în special cele cardiovasculare – sunt principalele cauze de deces prematur în Romania. Asociaţia Tinerii Uniţi, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, va desfaşura, până în luna octombrie, o campanie naţională de informare în mediul online, pentru a atrage atenţia cu privire la efectele nocive ale fumatului.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 7 iulie)