Premierul grec, Alexis Tsipras, le prezintă liderilor din zona euro noi propuneri pentru rezolvarea crizei datoriilor din ţara sa

Premierul grec Alexis Tsipras le prezintă azi liderilor din zona euro noi propuneri pentru rezolvarea crizei datoriilor din ţara sa. Planul ar include o reducere cu până la 30% a datoriilor de 320 de miliarde de euro, deşi Germania a avertizat că un acord necondiţionat în acestă privinţă ar compromite Uniunea Monetară. Presa internaţională se aşteaptă totuşi ca şeful guvernului elen să accepte mare parte din condiţiile creditorilor, chiar dacă au fost respinse categoric prin referendum.

Corespondenţă din Atena – Reporter: Monica Chihaia – Premierul Alexis Tsipras se află la Bruxelles cu un mandat consolidat, o dată de referendumului de duminică, apoi de susţinerea pe care o are din partea a 5 din cele 7 partide parlamentare, în urma reuniunii de ieri a liderilor politici, în prezenţa preşedintelui Prokopis Pavlopoulos. Şeful Executivului va prezenta partenerilor un nou pachet de propuneri, redactat pe baza recomandărilor Juncker din 26 iunie şi comunicatul comun al şefilor formaţiunilor parlamentare, care au decis să sprijine Guvernul. Documentul precizează că reînnoirea mandatului coaliţiei guvernamentale în urma consultării populare de duminică nu recomandă o ruptură cu instituţiile, ci intensificarea eforturilor de a se ajunge la un acord social şi economic viabil.

Deosebit de important – apreciază analiştii greci – este plecarea lui Yanis Varoufakis de la conducerea Ministerului de Finanţe, care marchează un nou început în negocieri. Atena apreciază că rezultatele Eurogrup-ului şi summitului liderilor europeni astăzi nu vor aduce evoluţii majore, dar vor indica cel puţin dacă există încă posibilitatea ajungerii la un acord, sau dacă creditorii vor insista de pe poziţii de forţă. De la Bruxelles, europarlamentarul Dimitris Papadimoulis declara în această dimineaţă, că până a se ajunge la o soluţie este posibil să fie propusă o punte de finanţare care să deblocheze actualul impas.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iulie