Cererea Greciei de împrumut va fi examinată de urgenţă

Premierul grec, Alexis Tsipras, a promis că va prezenta mâine partenerilor din zona euro un plan de reforme concrete şi credibile. Astăzi, statul elen a făcut cerere oficială pentru un împrumut pe trei ani din fondul de urgenţă al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate. În scrisoarea către acest organism, ministerul de finanţe de la Atena promite să implementeze, începând de lunea viitoare, reforme în privinţa impozitelor şi a sistemului de pensii. Corespondentul RRA, Cerasela Rădulescu, transmite de la Bruxelles.

Reporter: Cererea va fi examinată de urgenţă pentru a găsi un acord, respectând angajamentele actuale şi valorile comune, potrivit preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. În Parlamentul European, unde a fost invitat şi premierul Greciei, Alexis Tsipras, Donald Tusk a spus că următoarele zile sunt un semnal de alarmă pentru a ajunge la un acord pentru a păstra unitatea în Europa.

Donald Tusk: Caută ajutor la prietenii tăi, şi nu la duşmani, mai ales când aceştia din urmă sunt incapabili să te ajute. Dacă vrei să ajuţi un prieten la nevoie nu-l umili. Astăzi avem nevoie de unitate pentru că este indispensabilă pentru a lua decizii, iar fără unitate în problema Greciei s-ar putea ca începând de duminică să ne trezim într-o altă Europă.

Reporter: Donald Tusk a confirmat că şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a primit de la guvernul elen cererea de finanţare pentru un nou acord prin Mecanismul European de Stabilitate, aşa cum a fost convenit la Bruxelles. În acelaşi timp, premierul Tsipras a promis în faţa eurodeputaţilor că ţara sa va reuşi să răspundă obligaţiilor pe care le are în zona euro, îndeplinind astfel cerinţele creditorilor săi înainte de duminică, atunci când este termenul final de decizie pentru ajungerea la un acord de finanţare, menit să evite intrarea Greciei în colaps financiar.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 iulie