2015. július 10

Több mint 9 milliárd eurós operatív programot hagyott jóvá Romániának az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság jóváhagyta a romániai nagy infrastruktúra operatív program (POIM) több mint 9 milliárd euró értékű támogatását, amelyről Corina Creţu regionális politikáért felelős uniós biztos és Victor Ponta román miniszterelnök pénteken Bukarestben, megállapodást írt alá. Corina Creţu szerint ez Románia legnagyobb és ugyanakkor az Európai Unió második legnagyobb keretösszegű operatív programja, amelyet Románia a közlekedési hálózat, a környezetvédelem és az energetikai rendszer fejlesztésére fordíthat. Ezeket a beruházásokat az unió 9,41 milliárd euróval támogatja a 2014-2020-as költségvetési ciklusban, amit a román költségvetés 2,4 milliárd eurós önrésszel egészít ki. Victor Ponta a megállapodás ünnepélyes aláírásakor rámutatott, hogy ebből a pénzből folytatják Románia autópálya-építési programját.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

Újra a parlament előtt a honatyák speciális nyugdíj-kiegészítéséről szóló törvénytervezet

Klaus Iohannis államfő felülvizsgálás végett visszaküldte a parlamenthez a honatyák speciális nyugdíj-kiegészítéséről szóló törvénytervezetet. Az Enöki Hivatal közleménye szerint Klaus Iohhanis államfő nem ért egyet azzal, hogy speciális nyugdijba részesüljön valamennyi honatya, azok is, akik a Bűntető Törvénykönyv szerint korrupciós cselekedeteket követtek el, illetve mandátumukat hivatali összeférhetetlenség miatt elveszitették.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

Az alkotmánybiróságon támadta meg Victor Ponta kormányfőt a Nemzeti Liberális Párt

Alkotmánybíróságon támadta meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt a határozatot, amellyel a parlamenti többség megakadályozott egy bűnvádi eljárást a korrupciógyanúba keveredett Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő ellen, közölte pénteken Ludovic Orban, a PNL alelnöke. Mint hozzátette, a képviselőház azon cikkelye ellen is óvást emeltek, amelynek alapján a parlamenti voksolást megszervezték. A legfőbb ügyész azt kérte a képviselőháztól, járuljon hozzá, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) összeférhetetlenség gyanújával indítson bűnvádi eljárást a parlamenti mandátummal is rendelkező miniszterelnök ellen. A képviselőház a június 9-i szavazáson úgy döntött: nem adja ki Pontát az igazságszolgáltatásnak. Az alkotmánybirósághoz benyújtott liberális észrevételt a testület a jövő szerdán vitatja meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

Újra lángra lobban a kormány és az elnökségi hivatal közötti konfliktus tüze

Klaus Iohannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök egyik közösségi portálon folytatott dialógust a vezető tisztségviselők fizetéseinek megemeléséről. Victor Ponta pénteken ismételten megerősitette, hogy nem értett egyet a magas rangú tisztségviselők járandóságának növelésére vonatkozó rendelettel, közölve, hogy a vezető tisztségviselők fizetését majd csak akkor emelik meg, amikor valamennyi közalkalmazott bérét. A kormányfő kihangsúlyozta, hogy nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy valami kifogása is lenne abban, amit távolléte alatt Klaus Iohannis államfő és Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök megtárgyalt. Visszavágásában az államelnök a közösségi portálon azt irta, hogy e témáról a kormányfővel már többször tárgyaltak az utóbbi hónapokban. Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes, aki az emlitett rendelet elfogadásakor az ideiglenes miniszterelnöki tisztséget töltötte be, a román közszolgálati rádiónak leszögezte, hogy a rendelet a kormány és Victor Ponta ötlete volt és e téma kapcsán közös nevezőre jutott Klaus Iohannis államfővel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

Rozália Gănciulescu