Discuţii privind statutul Ciprului

Liderii celor două părți din Cipru, au declarat, vineri, la Nicosia, că reunificarea statului insular, divizat de ocupaţia turcă a nordului în anul 1974, ar trebui să se bazeze pe principiile Uniunii Europene (UE). Preşedintele Republicii Cipru, Nikos Anastasiadis, și liderul nerecunoscutei Republici Turce a Ciprului de Nord, Mustafa Akinci, au avut convorbiri pentru a șasea oară de la continuarea discuțiilor de pace din luna mai a acestui an, în prezența reprezentantului special al ONU, Espen Barth Eide.

„Liderii au subliniat importanța principiilor și valorilor UE și au considerat că aceste principii ar trebui să fie baza pentru soluţia ciprioată”, a spus după întrevedere Eide. Anastasiadis a afirmat că cele două părţi care poartă negocieri „încearcă să asigure prin principiile UE ceea ce s-a convenit de către cele două unități federale politice”. El a precizat că UE poate ajuta la realizarea soluției federale a acestei probleme. Recenta victorie a candidatui moderat Mustafa Akinci în alegerile din partea turcă, a relansat speranța de a se ajunge la un acord.

Reamintim că Cipru a fost divizat în 1974, prin intervenția militară a armatei de la Ankara, care astfel a împiedicat unificarea Ciprului și a Greciei. De atunci, Turcia continuă să menţină 40.000 de militari pe insula pe care a adus şi colonişti. Negocierile pentru unificare se poartă cu intermitenţe de decenii cu ajutorul ONU. Cele două părți încearcă să cadă de acord asupra competențelor comune ale statului, retrocedarea proprietăţilor grecilor din partea turcă, soarta persoanelor dispărute, precum și statutul turcilor care între timp s-au mutat pe insulă. Republica Cipru cere oficialilor de la Ankara să-și retragă şi trupele de ocupație de pe teritoriul ei.

www.beta.rs – 11 iulie