Ucraina şi republica populară autonomă Luhansk au efectuat un schimb de prizonieri după formula „10 în schimbul a 10”

Eliberarea şi schimbul tuturor ostaticilor şi al persoanelor ţinute în mod ilegal în detenţie după formula „toţi în schimbul a toți” este una dintre prevederile acordurilor de la Minsk. Ucraina şi republica populară autonomă Luhansk au efectuat vineri, 10 iulie, un schimb de prizonieri, după formula „10 în schimbul a 10”. Schimbul a avut loc pe un drum care face legătura între capitala republicii populare autonome Luhansk şi oraşul Sciastie, controlat de autorităţile de la Kiev, mai exact în zona unui pod situat pe teritoriul republicii populare autonome Luhansk, relatează Agenţia de presă LuhanskInformŢentr. Ucraina a predat zece persoane, inclusiv persoane fizice şi un minor. Printre persoanele care au beneficiat de acest schimb se numără un militar care are o fractură la un picior şi poartă o atelă. Acesta a fost preluat imediat de medicii de la ambulanţă, precizează agenţia citată. Agenţia de presă LuhanskInformŢentr a mai precizat că printre cei zece prizonieri oferiţi părţii ucrainene se aflau şi militari ai Armatei Ucrainene, reprezentanţi ai batalioanelor de voluntari, care luptă de partea forţelor guvernamentale de la Kiev, inclusiv din batalionul Aidar şi o femeie.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, anunţa pe pagina sa de pe Twitter, că „zece dintre băieţii noştri au fost eliberaţi din prizonierat”. Poroşenko a precizat că în scurt timp ei pot reveni la familiile lor. Membrii Grupului de contact au semnat pe 12 februarie, la Minsk, şi aprobat, împreună cu reprezentanţii statelor participante la negocierile în formatul „Normandia”, din care fac parte Rusia, Franţa, Germania şi Ucraina, un document care prevede ca unul dintre obiectivele principale  ale părţilor implicate în conflictul din sud-estul Ucrainei să fie încetarea focului în Donbas, începând din data de 15 februarie, urmată de retragerea armamentului greu, precum şi eliberarea şi schimbul de prizonieri şi de persoane reţinute ilegal, după formula „toţi în schimbul a toți”.

Pe la sfârşitul lunii iunie, preşedintele republicii populare autonome Luhansk, Igor Plohotniţki, declara că autorităţile de la Kiev au refuzat să efectueze schimbul după formula „toţi în schimbul a toți”, aşa cum este prevăzut în pachetul de măsuri. El a menţionat în mod special că în timpul ultimului schimb de prizonieri efectuat, care a fost destul de numeros, pe la sfârşitul lunii februarie, republica populară autonomă Luhansk a predat autorităţilor ucrainene 103 prizonieri ucraineni, dar au primit în schimb doar 16 persoane.

Agenţia de presă TASS – 11 iulie