Angela Merkel este precaută în declaraţii înaintea discuţiilor de la Bruxelles, iar Hollande doreşte ca Grecia să rămână în zona euro

Premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat că un acord privind un nou împrumut poate fi realizat duminică, dacă toate părţile implicate în discuţii doresc acest lucru. După ce a ajuns la Bruxelles pentru o întâlnire a liderilor din zona euro, Tsipras a declarat că este pregătit pentru compromis.

Cancelarul german, Angela Merkel, a fost precaută şi a avertizat că încrederea, cea mai importantă monedă, a fost pierdută. „Vor avea loc discuţii dure. Ştiu că este o situaţie tensionată dar trebuie să fim siguri că discutăm argumentele pro şi contra. Diseară vom verifica dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru a începe negocierile pentru un program pentru Grecia. Despre asta este vorba, nici mai mult nici mai puţin”, a declarat Angela Merkel.

Preşedintele francez, Fracois Hollande, a fost mai pozitiv şi a afirmat că este important pentru Europa să ajungă la un acord.”Se pune problema dacă Grecia va mai fi mâine în zona euro sau nu. Este vorba despre interesele Europei, despre ce avem în comun. Franţa va face tot posibilul să obţină un acord în această seară. Dacă Grecia nu este în Europa înseamnă că Europa regresează, nu avansează. Nu doresc acest lucru”, a declarat Francois Hollande.

BBC SERVICIUL MONDIAL – 12 iulie