Eurogroupul s-a reunit, din nou, după ce lucrările au fost suspendate în urma unui blocaj al negocierilor

Eurogrupul s-a reunit, din nou, în urmă cu o oră, după ce lucrările au fost suspendate azi-noapte, în urma unui blocaj al negocierilor. Propunerile Greciei au fost criticate de unii parteneri europeni, în special de Germania, al cărui ministru de finanţe a vorbit despre ieşirea Greciei din zona euro pentru o perioadă de 5 ani. Preşedintele Consilului European, Donald Tusk, a anulat în ultimul moment summitul celor 28 de state membre, din această seară, ramânând, însă, să se desfăşoare cel al zonei euro. Din Bruxelles, relatează Cerasela Rădulescu.

Reporter: După negocierile tensionate de azi-noapte ale Eurogrupului, presa europeană vorbeşte, astăzi, despre o situaţie de haos, o situaţie limită la care s-a ajuns şi despre presiunea Germaniei, nemulţumită de propunerile Atenei, care a invocat deja ieşirea Greciei din zona euro şi o problemă legată de neîncrederea pe care o are în planul de reforme trimis de executivul grec. Tot despre o lipsă de încredere vorba şi preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Între timp, în această dimineaţă, miniştrii de finanţe din zona euro au sosit la reuniune, unii dintre ei invocând această ieşire a Greciei din zona euro, iar alţii au vorbit despre stabilirea condiţiilor necesare începerii negocierilor.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru zona euro, Valdis Dombrovskis: Este puţin probabil ca executivul comunitar să obţină un mandat oficial pentru a începe negocierile legate de un al treilea plan de ajutor pentru Grecia, dar cred că Eurogrupul poate pregăti terenul pentru liderii zonei euro.

Reporter: Întra-adevăr, summitul zonei euro va avea loc, astăzi, după Eurogrup, iar reuniunea la nivel înalt a celor 28 de state membre, convocată pentru astăzi, a fost anulată de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Analiştii spun că, în acest caz, nu va mai fi azi un termen limită pentru a se găsi o soluţie, fie negocierea unui acord, fie părăsirea zonei euro, aşa cum s-a anunţat iniţial la convovarea summitului celor 28.

Realizator: La summitul Uniunii Europene ar fi trebuit să participe şi preşedintele Klaus Iohannis, care va pleca, în cursul zilei, într-o vizită oficială de două zile în Spania.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iulie