Întâlnire internaţională a tineretului rom la Cluj

Astăzi, 12 iulie, va începe Întâlnirea Tineretului Rom la Cluj, Capitala Europeană a Tineretului în 2015. La manifestare sunt aşteptaţi 350 de tineri din 15 ţări europene. Organizaţia Phiren Amenca, cu sediul la Budapesta, împreună cu organizaţiile partenere au considerat că este important ca anul acesta la Cluj, Capitala Europeană a Tineretului, care este totodată şi Capitala Europeană a Tineretului Rom, să se organizeze şi programe pentru romi – a comunicat Herfort Marietta, coordonatoarea organizaţiei Phiren Amenca pentru Ungaria, agenţiei de presă MTI.

350 de tineri romi şi neromi din 15 ţări europene – între care România, Slovacia, Austria, Spania, Grecia şi Slovenia – se vor întâlni la Cluj, începând de duminică până pe 20 iulie, pentru a ridica glasul împotriva rasismului şi discriminării romilor. La manifestare vor participa şi 100 de tineri din Ungaria. Programele vor cuprinde şi workshop-uri tematice – drepturile omului, muzică, teatru, istorie romă -, iar pe 18 iulie vor avea loc mai multe concerte. Unul dintre obiectivele seriei de manifestări organizate sub sloganul „Provoacă Europa, schimbă lumea!” este ca participanţii să arate, în acţiuni locale pe parcursul a 48 de ore, cât este de important ca tinerii să lupte împreună împotriva manifestărilor extremiste antiţigăneşti, care se extind în Europa – a comunicat coordonatorul.

Voluntari romi şi neromi din cadrul organizaţiei Phiren Amenca şi membri ai reţelei de organizaţii voluntare s-au angajat în lupta pentru combaterea prejudecăţilor şi a rasismului. Forumul European al Tineretului a atribuit Clujului, în noiembrie 2012, titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015, care până în prezent au fost deţinute, pe parcursul a câte un an, de Rotterdam (Olanda), Torino (Italia), Antwerpen (Belgia), Braga (Portugalia), Maribor (Slovenia) şi Salonic (Grecia).

MTI – 12 iulie