Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” solicită autorităţilor române crearea unor instituţii pentru gestionarea relaţiei cu Republica Moldova

Mii de tineri basarabeni plecaţi în urmă cu o săptămână din Chişinău au ajuns astăzi în Bucureşti pentru a cere din nou urgentarea procesului de reunificare cu ţara. Ei şi-au dat întâlnire după-amiază în Piaţa Universităţii, de unde au pornit în marş, cu steaguri tricolore în mâini, spre Palatul Cotroceni. În faţa Teatrului Naţional, participanţii, cei mai mulţi îmbrăcaţi în costume populare, au format o horă a Unirii. Un reportaj de Florentina Varga.
-: Sunt fraţii noştri, sunt curajoşi, sunt ceea ce noi avem nevoie.
Reporter: Cu ce îi aşteptaţi?
-: Pâinea, acel lucru tradiţional cu care noi, românii, suntem primitori.
Reporter: Credeţi că se poate realiza reunificarea?
-: Se poate realiza numai dacă există credinţă.
Reporter: Cum vi se pare întâmpinarea fraţilor din România?
-: Ne aşteptam la ceva grandios, însă nu atât de grandios. Vrem Unire!
Reporter: De unde aţi venit?
-: Din Chişinău.
Reporter: Cum a fost drumul?
-: Foarte greu. Sunt mulţumită fiindcă am ajuns aici.
Reporter: Credeţi că este posibilă Unirea?
-: La moment cred că nu, dar peste câţiva ani cred că da.
Realizator: La această oră este programat să se încheie aşa-numitul „Marş al Unirii”, după ce reprezentanţii tinerilor basarabeni au fost primiţi la Palatul Cotroceni, în lipsa preşedintelui Klaus Iohannis, de consilierii săi. Într-un comunicat de presă, Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” solicită Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului României crearea unor instituţii responsabile cu gestionarea relaţiei cu Republica Moldova, pentru urgentarea procesului de reunificare. Este vorba despre o comisie prezidenţială pentru analiza impactului Unirii, o alta parlamentară permanentă comună România – Republica Moldova şi în sfârşit o a treia a Oficiului pentru Republica Moldova în directa subordine a premierului, se mai precizează în acelaşi document.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iulie