2015. július 15

Klaus Iohannis elutasitotta a kormányfő közlekedési miniszterjelöltjének kinevezését

Klaus Iohannis államfő elutasitotta Victor Ponta javaslatát, miszerint Mihai Viorel Fifort nevezzék ki a közlekedési minisztérium élére. Az államfő azzal indokolta döntését, hogy a szociáldemokrata szenártonak nincs megfelelő vezetői és szakmai tapasztalata a tisztség betöltéséhez.Klaus Iohannis egy másik személy jelölését kérte a kormányfőtől e tisztség betöltésére. Victor Ponta a maga részéről megjegyezte, hogy előzőleg nem tárgyalt az államfővel Mihai Viorel Fifor kinevezéséről és újabb javaslatot tesz. Legutóbbi információk szerint, Victor Ponta korményfő Iulian Matachet javasolta közlekedési miniszternek.Mint egyik közösségi portálon megjegyezte, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Állandó Bürójának határozata alapján döntött. Iulian Matache jelenleg a szállitási államtitkári teendőket látja el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.15)

Klaus Iohannis: Románia nem engedhet meg magának újabb gazdasági kísérleteket

„Románia nem engedhet meg magának újabb gazdasági kísérleteket, és le kell számolnia azzal az illúzióval, hogy adósságra építhet jólétet”, mondotta szerdán Klaus Iohannis államfő a Román Nemzeti Bank évfordulós rendezvényén. Másrészt, az államfőnek el kell dönteni, hogy kihirdeti vagy visszaküldi a parlamentnek a június végén megszavazott új adótörvénykönyvet, melynek értelmében a jövő évtől 24-ről 19 százalékra csökken az áfa Romániában.”Nem tudom, hogy honnan származik az a vélemény, hogy az új adótörvény forradalmasitja majd Románia pénzügyi helyzetét, egyes adók csökkentésével. Szerintem nemcsak az adócsökkentés kellene minket foglalkoztasson, hanem az is, hogy hogyan kivitelezzük ezt”,hangsúlyozta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.15)

Alkotmányos Victor Ponta kormányfő bűnvádi vizsgálatát megakadályozó határozat

Nem sérti az alaptörvényt a parlament június 9-i határozata, amellyel megakadályozta, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) összeférhetetlenség gyanújával bűnvádi eljárást indítson Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő ellen, állapította meg szerdán az  alkotmánybíróság. A taláros testületnél a Nemzeti Liberális Párt (PNL) emelt óvást a parlamenti határozat és a házszabály azon cikkelye ellen, amelynek alapján a parlamenti voksolást megszervezték. A parlament annak a vádpontnak a kivizsgálását akadályozta meg, amely Victor Ponta miniszterelnöki tevékenységével áll összefüggésben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.15)

Az alkotmánybiróség elutasitotta a liberálisok által benyújtott észrevételt

Az alkotmánybiróság alaptalannak minősitette és elutasitotta a Nemzti Liberális Pát (PNL) észrevételét, amelyet a demokrácia helyzetét és a jogállam elveinek tiszteletben tartását kiértékelő külön bizottság létrehozása nyomán nyújtott be. Következésképpen, e bizottság létrehozása nem ütközik az alkotmányos előirásokba. A bizottságot Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök javaslatára júniusban hozták létre és ugyanakkor a birósági rendszer függetlenségének és oszthatalanságának felülvizsgálásával is megbizták.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.15)

Elszámolják a munkahelyükre ingázó tanügyi káderek szállitási költségeit

Elszámolják a munkahelyükre ingázó tanügyi káderek szállitási költségeit. A kormány szerdán elfogadott határozata értelmében a helyi hatóságoknak kötelessége bele foglalni költégvetéseikbe a szállitási összegeket. E kedvezménybe mintegy 65 ezer tanügyi káder részesül. Sorin Câmpeanu tárca vezető megjegyezte, hogy az ingázóknak a hónap első öt napjában be kell benyújtaniuk az igazoló dokumentumokat, mig a helyi hatóságoknak a követező hónap végéig el kell számolniuk az ingázásra fizetett összegeket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.15)