LA VANGUARDIA: Regele recunoaşte contribuţia românilor la ameliorarea economică a Spaniei

LA VANGUARDIA (Spania), 13 iulie 2015 – Madrid (EFE).- Regele a recunoscut luni în faţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, „efortul” făcut de sutele de mii de muncitori români stabiliţi în Spania – care formează cea mai numeroasă comunitate străină din ţară -şi „importanta lor contribuţie” la „dinamismul” economiei spaniole.
Însoţit de Regina Letizia, don Felipe a oferit un dejun la Palacio Real în onoarea lui Iohannis şi a soţiei sale cu prilejul primei sale vizite oficiale în Spania, în cadrul căreia, în afară de întâlnirea cu şeful statului de la /Palatul/ Zarzuela, a avut apoi o întrevedere cu preşedintele guvernului, Mariano Rajoy.
După o conferinţă de presă comună, cei doi s-au îndreptat spre Palacio Real pentru a participa la dejunul cu 70 de invitaţi în fruntea cărora se afla premierul, apoi autorităţi instituţionale şi cinci miniştri, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai vieţii culturale.
În toastul inaugural, Monarhul a dat asigurări că Spania şi România sunt „două naţiuni prietene cu relaţii intense” care, în afară de originile lor latine, împărtăşesc o „fermă vocaţie europeană”.
„Acum când amândouă ţările sunt pe deplin integrate în familia europeană, trebuie să aspirăm la a apăra cu hotărâre şi responsabilitate interesele pe care le împărtăşim, care sunt multe, în mare parte împărtăşite şi cu partenerii şi aliaţii noştri comuni”, a subliniat don Felipe.
În acest sens, a amintit că Spania susţine intrarea României în spaţiul Schengen, după „eforturile coerente şi prelungite” ale autorităţilor române.
Legăturile merg dincolo de instituţiile europene şi se traduc prin interschimburi comerciale rodnice care, după cum a amintit Regele, anul trecut „au atins un adevărat record”, lucru pe care-l consideră un „stimul” pentru potenţarea „complementarităţii economiilor noastre”.
Astfel, a mulţumit pentru încrederea avută de România în întreprinderile spaniole instalate în această ţară; unii dintre directorii acestora au fost invitaţi la dejun.
Şeful statului s-a referit de asemenea la economiile celor două ţări, care „au luat-o din nou pe calea creşterii eonomice” după nişte ani de criză ce „i-au afectat sever pe cetăţenii noştri”.
„Trebuie de aceea să ne unim forţele pentru a continua această sarcină şi a consolida recuperarea şi a impulsiona prin aceasta înfiinţarea de locuri de muncă”, a subliniat Regele.
Şi, după ce a abordat rolul firmelor spaniole din România în „continuarea contribuţiei la procesul său de modernizare”, Regele a arătat că Spania „cunoşte foarte bine capacitatea de transformare a politicii europene de coeziune” şi şi-a oferit „cunoaşterea sa în acest domeniu”. Monarhul nu a uitat să se refere la situaţia instituţională a României, o „democraţie solidă”, cu o economie „deschisă”, a subliniat el, care activează ca „partener activ, responsabil şi solidar” în comunitatea internaţională. De aceea a salutat eforturile preşedintelui Iohannis pentru avansarea reformelor ce consolidează statul de drept şi ameliorează condiţiile de viaţă ale românilor.
La rândul său, preşedintele român a făcut referire la cei aproape un milion de concetăţeni ai săi care trăiesc în Spania „contribuind” la dezvoltarea ţării şi s-a arătat convins că legăturile economice dintre cele două naţiuni „se vor consolida şi extinde”, după ce au ajuns la aproape 3 miliarde de euro în 2014.
Toastul său a inclus un mesaj de puternică expresie europeană, în care a asigurat că ambele ţări „împărtăşesc aceeaşi opţiune pentru o Europa unită şi solidară”, în timp ce a avertizat că „nu poate exista o Europă divizată între Nord şi Sud”, între ţările din euro şi cele care nu au moneda comună.
„Împreună suntem mai puternici”, a subliniat el, invocând şi legăturile dintre Spania şi România din alte domenii, precum lupta contra terorismului sau apărarea, ca membri ai NATO.
În afară de premierul Rajoy şi soţia sa Elvira Fernández, la dejun au fost prezenţi preşedintele Senatului, Pío García-Escudero, al Tribunalului Constituţional, Francisco Pérez de los Cobos, al Curţii Supreme, Carlos Lesmes, miniştrii José Manuel García-Margallo, Rafael Catalá, Pedro Morenés, Ana Pastor şi Alfonso Alonso şi preşedinta regiunii Madrid, Cristina Cifuentes.
Alături de antreprenorii având legături cu România sau de artişti ca regizorul Jesús del Cerro, a fost prezent şi primul român care a câştigat o primărie la ultimele alegeri municipale, Aurel Truta, primar al localităţii Páramo de Boedo (Palencia). (Efe)
Traducerea: Julieta Ioan