Aflat în vizită oficială în Serbia, preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut convorbiri cu omologul său Tomislav Nikolić

Este în interesul Serbiei şi al României, al regiunii şi al Uniunii Europene ca în zonă să fie stabilitate şi pace, a afirmat, la Belgrad, preşedintele Klaus Iohannis. Aflat în vizită oficială în Serbia, şeful statului a avut convorbiri cu omologul Tomislav Nikolić.
Reporter: Oana Bâlă – „România susţine perspectiva europeană a Serbiei, care merită să fie recompensată pentru eforturile semnificative de reformă făcute până în prezent”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după convorbirile avute cu omologul său sârb, Tomislav Nikolić. Şeful statului speră ca negocierile de aderare să înceapă în acest an şi a exprimat  disponibilitatea României de a oferi asistenţă Serbiei în domenii relevante pentru procesul de integrare. Cei doi şefi de stat au discutat şi despre relaţiile economice. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România este interesată de perspectiva efectuării unor exporturi de energie electrică în Serbia. El a mai precizat că ambele ţări îşi propun o serie de proiecte comune în domenii precum infrastructura sau cooperarea transfrontalieră.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iulie

România și Serbia nu au ce să-și reproșeze, a subliniat președintele Serbiei, Tomislav Nikolic

„România și Serbia nu au ce să uite și să-și ierte una alteia” – a declarat președintele Serbiei, Tomislav Nikolic, la conferința comună de presă susținută împreună cu președintele României, Klaus Werner Iohannis. Nikolic a transmis că popoarele din Balcani doresc să trăiască bine și în pace și luptă împreună, ca aliați și prieteni, pentru realizarea acestui obiectiv. Iohannis și-a exprimat mulțumirea că vizitează Belgradul, a mulțumit pentru primirea cordială și a subliniat că România sprijină ferm perspectiva europeană a Serbiei. „Serbia merită să i se recunoască toate eforturile depuse în procesul de integrare europeană și pledăm ca negocierile de aderare să înceapă în acest an” – a spus Iohannis, subliniind pregătirea României de a ajuta Serbia în procesul de integrare europeană. „România este interesată de proiecte comune de infrastructură și de schimburi comerciale prin intermediul companiilor prezente pe ambele piețe” – a declarat președintele României. Cei doi președinți au fost de acord că obligația șefilor de stat este să acționeze în comun pentru a consolida rolul minorităților din cele două state. De menționat este faptul că Radio-Televiziunea Serbiei a transmis în direct conferința de presă.

www.tanjug.rs – 16 iulie