Concertul de deschidere a Festivalului BBC Proms, în direct la Radio România Muzical

Este cel mai important festival european de vară, cu o istorie impresionantă şi invitaţi pe măsură, iar publicul din România poate asculta concertele acestui festival în direct la Radio România Muzical.

Festivalul BBC Proms de la Londra se desfăşoară anul acesta în perioada 17 iulie – 12 septembrie, cu un concept neschimbat de 120 ani, de când există acest festival înfiinţat de Sir Henry Wood: concerte dedicate publicului larg, la care nu se stă (neapărat) pe scaune, cu o atmosferă britanică 100%. Cele mai multe dintre concerte se desfăşoară în prezent la Royal Albert Hall din Londra, o sală cu 5.300 de locuri.

Pe parcursul verii 2015, la Radio România Muzical pot fi ascultate în direct mai multe concerte din cadrul Festivalului BBC Proms, printre ele, şi cel care deschide acest eveniment. În 17 iulie, de la ora 21:30, în prim-planul serii de debut a Festivalului BBC Proms vor fi Orchestra Simfonică BBC, condusă de Sakari Oramo şi pianistul Lars Vogt.

Programul include două lucrări ale unor compozitori nordici aniversaţi, amândoi, la 150 ani de la naştere, în 2015: Carl Nielsen şi Jean Sibelius. Punctul central este unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru pian şi orchestră de Mozart, cel cu nr.20, interpretat de Lars Vogt, un celebru pianist german. Seara include o lucrare în primă audiţie absolută, comandată de Festivalul BBC Proms compozitorului Gary Carpenter şi se încheie cu două lucrări cu aceeaşi temă, Sărbătoarea lui Belshazar, una de Sibelius, cealaltă, semnată de britanicul William Walton.

La Radio România Muzical concertul este prezentat de Anca Ioana Andriescu şi poate fi reascultat pe site-ul www.romania-muzical.ro până în 16 august.

Următoarele transmisiuni directe din Festivalul BBC Proms, realizate graţie parteneriatului cu Uniunea Europeană de Radio (EBU), sunt programate în 18 şi 19 august, alte concerte înregistrate urmând a putea fi ascultate în cadrul emisiunii Scena europeană.