Declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis înainte de plecarea în Serbia

Declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis înainte de plecarea în Serbia.

Klaus Iohannis: Mă voi afla în vizită oficială în Serbia la invitaţia preşedintelui, Tomislav Nikolić, voi avea convorbiri oficiale cu şeful statului, cu premierul Aleksandar Vucić şi cu preşedintele Adunării Naţionale, doamna Maja Gojković.

Voi avea, desigur, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii de româneşti din Serbia. Cu partenerii sârbi voi discuta despre evoluţia şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, despre stabilitatea şi cooperarea regională şi despre teme de actualitate de pe agenda internaţională. Este a doua vizită pe care o efectuez în regiunea Balcanilor de Vest în interval de o lună, ultima dată am fost în Croaţia, pe 15 iunie. Dorin să reiterăm interesul României faţă de această zonă, determinarea de a contribui activ la stabilitatea regională şi, desigur, susţinerea noastră fermă a perspectivei europene a ţărilor din regiunea balcanilor de vest.

Trei sunt mesajele principale pe care le voi transmite interlocutorilor sârbi. În primul rând, România consideră statul vecin Serbia un partener cheie în regiune. Este cred limpede pentru noi toţi rolul Serbiei în stabilitatea acestei zone. Dorim ca România şi Serbia să ofere un model de cooperare în regiune, prin daminzarea relaţiei bilaterale şi intensificarea cooperării în cât mai multe domenii. Există, de pildă, interes de ambele părţi pentru proiecte de infrastructură, fie că este vorba despre transport sau despre energie. În al doilea rând, România va continau să sprijine activ stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest, inclusiv prin susţinerea puternică a perspectivei europene a ţărilor din această zonă. Evident aderarea Serbiei la UE este o etapă esenţială pentru acest obiectiv, iar România susţine începerea efectivă a negocierilor de aderare până la sfârşitul acestui an. Cel de al treilea mesaj important este că dorim o colaborare mai strânsă pe tema minorităţilor naţionale. Existenţa minorităţii sârbe pe teritoriul României şi a celei române pe teritoriul Serbiei constituie un avantaj care trebuie valorificat la întregul său potenţial. Este de datoria autorităţilor române şi sârbe să găsească cele mai bune soluţii pentru întârirea rolului acestor comunităţi ca punte solidă de legătură între noi. România şi Serbia au, datorită proximităţii, istorie, dar şi asemănări lor structurale profunde, vocaţia unei relaţii bilaterale speciale. Dorim să întârim această bază comună în perioada care urmează. Vă mulţumesc!

DIGI 24 – 16 iulie