La ROMATSA, negocierile dintre patronat şi sindicalişti au eşuat, din nou

La compania ROMATSA, negocierile dintre patronat şi sindicaliştii nemulţumiţi de condiţiile de muncă au eşuat din nou. Conducerea a refuzat să pună la dispoziţie organigrama esenţială pentru întocmirea unui nou contract colectiv de muncă. Controlorii de trafic aerian au 14 revendicări, dintre care prima se referă tocmai la realizarea acestui nou contract colectiv de muncă, în care să nu se ţină cont de organigrama impusă în luna martie, unde – potrivit sindicaliştilor – numărul şefilor depăşeşte cu 46 schema administrativă. În plus, reprezentanţii angajaţilor acuză patronatul că oferă măriri de salariu, după bunul plac. Liderul sindical, Gabriel Tudorache, anunţă că ia în calcul inclusiv declanşarea unei greve generale. Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, el a precizat că aşteaptă ca noul ministru al transporturilor să medieze acest conflict. În cazul în care nu se va ajunge la nicio înţelegere, va fi sesizat Tribunalul European.
Gabriel Tudorache: Această conducere deja a început, şi aici o să fie un lucru extrem de greu de rezolvat, să împartă bani. Adică, banii care rămăseseră de negociat pe jumătate de an, actuala conducere dă decizii şi cheamă oameni să semneze după bunul plac. Adică, nu vrei şi tu? Uite, semnează aici că îţi mai dau 5%, îţi mai dau 10%! Dânşii sunt angajatori, asta ne şi spun: eu sunt angajator, eu fac ce vreau, nu e treaba ta! În condiţiile în care continuăm aşa, nu vom putea! Într-o ţară europeană este inadmisibil! Voi lua legătura cu avocaţii, inclusiv pentru a ne adresa unor tribunale europene.
Realizator: Vă reamintim că, ieri, controlorii de trafic au intrat pentru două ore în grevă de avertisment – o situţie fără precedent pentru sistemul aerian românesc. La scurt timp, preşedintele Consiliului de Administraţie ROMATSA, Marcel Pârvu, şi-a dat demisia. Un calcul estimativ relevă pierderi financiare, pentru cele două ore de grevă, de peste 250.000 de euro.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iulie