Măsura eliminării ştampilei este apreciată de reprezentaţii mediului de afaceri şi de economişti

Eliminarea ştampilei pentru documentele depuse la instituţiile statului este apreciată de reprezentaţii mediului de afaceri şi de economişti. În judeţul Sălaj, oamenii de afaceri spun că măsura va contribui la simplificarea birocraţiei. Transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Adrian Lungu.
Reporter: Economiştii sălăjeni consideră că eliminarea ştampilei, începând cu luna iulie a acestui an, contribuie la simplificarea procedurilor fiscale, firmele urmând să fie indentificate în documente cu ajutorul datelor cuprinse în certificatul de înregistrare, eliberat de Oficiul Registrului Comerţului.
Alexandru Tamba, Corpul Experţilor Contabili Sălaj: Asta ar însemna ca documentele să nu mai cuprindă acea ştampilă, iar agentul economic respectiv să fie identificat, practic, după celelalte indicii, respectiv codul unic de înregistrare fiscală –  respectiv CUI sau CIF –  după  J-ul de care aparţine. Nu cred că o ştampilă te identifică pe tine, ca şi societate. De altfel, în Uniunea Europeană cred că suntem –  nu ştiu dacă mă înşel, cred că nu mă înşel –  doar noi şi Bulgaria care încă mai utilizăm ştampila.
Reporter: Agenţii economici consideră măsura binevenită, deşi recunosc că nu ştiu cum vor completa documente în lipsa ştampilei.
-: Nu ştiu cu ce o să fie înlocuită, dar sunt curioasă ce o să se întâmple.
Reporter: Decizia Ministerului Finanţelor Publice de a elimina ştampila vine în urma discuţiilor cu reprezentanţii mediului de afaceri, care solicită simplificarea procedurilor.
Realizator: Eliminarea ştampilei a fost aprobată ieri prin Ordonanţă de Guvern şi va intra în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Actul normativ mai prevede că toate certificatele şi adeverinţele emise de Fisc vor fi eliberate fără plata taxelor extrajudiciare de timbru.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iulie