Negocierile între conducerea Romatsa şi sindicate s-au încheiat

Negocierile de la Ministerul Transporturilor între conducerea Romatsa şi sindicate s-au încheiat aseară târziu. Discuţiile au avut loc după  greva de avertisment a controlorilor de trafic, care a afectat zeci de curse aeriene şi s-a soldat, conform unui calcul estimativ, cu neîncasări de minimum 250.000 euro. După mai bine de şase ore de negocieri, părţile s-au înţeles asupra unora dintre revendicările sindicaliştilor, dar multe din cele 14 solicitări nu şi-au găsit rezolvare, după cum afirmă liderul sindical Gabriel Tudorache.

Gabriel Tudorache: Este vorba de primul punct, statul de funcţiuni pe care domnul director general l-a secretizat şi la care nu aveam acces. Nu am rezolvat problema vizavi de desecretizarea acestui document, dar îl vom primi. Ăsta este unul din punctele pe care le-am rezolvat. Şi a mai fost un punct pe ca în principiu în considerăm rezolvat, pentru încălcarea confidenţialităţii contractului colectiv de muncă, noi solicitam, deşi avem acest articol în CCM, să trecem acolo, ne permite legea, o sumă, în cazul în care o instanţă decide definitiv şi irevocabil că persoana X a încălcat suma să fie stabilită de comun acord, noi şi patronatul, să fie trecută deja în contractul colectiv de muncă pentru a nu mai pierde încă un an sau doi până instanţa ar putea ulterior decide cam care ar fi prejudiciul adus şi ce daune trebuie să plătească.

Realizator: Pe 21 iulie vor avea loc noi negocieri şi, dacă nu se ajunge la nicio concluzie, sindicaliştii de la Romatsa ameninţă cu greva generală, ne-a informat reporterul Ramona Alexandrescu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iulie