Forţele Navale Române vor desfăşura în Marea Neagra exerciţiul multinaţional SEA SHIELD

Forţele Navale Române vor desfăşura în Marea Neagra, în perioada 20-24 iulie, exerciţiul multinaţional SEA SHIELD. La activităţile de instruire va participa şi o grupare navală a NATO, aflată în misiune în Marea Neagră. Mona Constantinescu vine cu detalii.
Reporter: Gruparea navală NATO, aflată în misiune în Marea Neagră, a făcut o escală în Portul Constanţa. Aceasta este condusă de contraamiralul Alberto Manuel Silvestre Correia şi desfăşoară misiuni specifice în Marea Neagră în perioada 4-24 iulie. Gruparea, care are în compunere fregata portugheză Dom Francisco de Almeida, fregata olandeză Tromp şi fregata Regele Ferdinand cu un elicopter Puma Naval la bord, va participa la exerciţiul SEA SHIELD 2015.
Alberto Correia: Marea Neagră este una dintre cele mai strategice zone, iar NATO exersează cu aliaţii din interiorul Tratatului, indiferent dacă sunt din Marea Neagră, Marea Baltică, Atlantic sau Mediterană.
Reporter: Exerciţiul SEA SHIELD ’15 este un exerciţiul multinaţional şi face parte din planul de activităţi al Forţelor Navale Române pentru anul 2015. Comandor Marinică Mustăţea, comandantul fregatei Regele Ferdinand.
Marinică Mustăţea: Vom conduce exerciţii de reaprovizionare pe mare, exerciţii de căutare şi salvare, exerciţii de interdicţie maritimă, exerciţii de control la bordul navelor civile, exerciţii de căutare şi atac al submarinelor inamice, de luptă la suprafaţă şi luptă antiaeriană.
Reporter: Navele vor ridica ancora pentru a participa la exerciţiul SEA SHIELD ’15, luni, 20 iulie.
Realizator: La exerciţiu vor participa opt nave militare şi trei aparate de zbor româneşti. Partenerii NATO vor folosi un submarin, cinci aparate de zbor şi şase nave militare. Vor fi implicaţi aproximativ 2,000 de militari români şi străini, din şapte state NATO.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iulie