DOCUMENTAR: 17 iulie 1955 – Inaugurarea Disneyland, regatul copilăriei fără de sfârșit

„Pentru toți cei care ajung în acest loc fericit: Bine ați venit! Disneyland este țara voastră. Aici reînvie amintiri plăcute din trecut … și aici, tinerii pot savura provocarea și promisiunea de viitor. Disneyland este dedicat idealurilor, viselor, și faptelor concrete care au creat America … cu speranța că aceasta va fi o sursă de bucurie și de inspirație pentru toată lumea. „ -Walter E. Disney, 17.07.1955

Disneyland, metropola copilăriei, a fanteziei și futurismului imaginată de Walt Disney se deschidea la 17 iulie 1955 în California. Parcul tematic de 17 milioane de dolari fusese construit pe suprafața unor foste livezi de portocali din Anaheim, California și avea să producă în scurt timp venituri uriașe. Astăzi, Disneyland primește peste 14 milioane de vizitatori anual și încasările se ridică la aproape 3 miliarde de dolari. Festivitățile care marchează 60 de ani de la deschiderea Disneyland au fost devansate de organizatori și au avut loc încă din luna mai 2015.

timthumb

Walt Disney, născut la Chicago în 1901, a lucrat ca artist comercial înainte de a-și înființa un mic studio în Los Angeles pentru a produce desene animate.

photographe-anonyme-walt-disney-et-mickeyÎn 1928, scurtmetrajul său Steamboat Willy, care-l avea ca protagonist pe Mickey Mouse, făcea senzație în America. Era primul film de desene animate cu sunet, iar Disney era vocea lui Mickey. Din acest moment, desenele Disney au început să fie la mare căutare, dar compania se lupta cu dificultăți financiare din cauza dorinței lui Walt Disney de a îmbunătăți calitatea artistică și tehnică a producțiilor animate.

Primul său lungmetraj de desene animate, Albă ca Zăpada și cei șapte pitici (1938) a fost creat timp de trei ani și a avut un mare succes comercial. Au urmat filmele devenite clasice Pinocchio (1940), Dumbo (1941) și Bambi (1942). Filmul Fantasia din 1940 a fost o realizare tehnică și artistică de excepție la acea vreme, deoarece îmbina desenul animat cu piese clasice cunoscute. În 1946, în filmul Song of the South, Disney a introdus secvențe cu actori reali alături de personajele de desen animat, iar din 1950, odată cu Insula Comorii, compania a început să producă și filme de acțiune.

Studiourile Disney au fost și primele care au produs filme direct pentru micul ecran, producțiile de televiziune Zorro și Davy Crockett devenind foarte populare în rândul copiilor.

La începutul anilor ’50 , Walt Disney a avut ideea construirii unui imens parc de distracții lângă Los Angeles și a început să lucreze la designul proiectului. Își dorea ca Disneyland să aibă atât un rol educativ, cât și unul de amuzament, atât pentru copii cât și pentru părinții lor. Disney a petrecut cinci ani din viața sa planificând Disneyland și a creat o nouă subdiviziune a companiei sale, numită WED Enterprises, care avea sarcina să proiecteze parcul. A cumpărat terenul de la o comunitate de fermieri aflată la circa 50 de kilometri sud de Los Angeles, în Anaheim și construcțiile au început în 1954.

Disneyland - Vedere aeriană din 1956
Disneyland – Vedere aeriană din 1956

Disney a început să fie gazda unei emisiuni săptămanale la postul ABC, numit Disneyland, după parc, unde arăta clipuri din filmele Disney vechi, realiza tururi ale studioului și promova parcul Disneyland, în timp ce acesta era în construcție.

În vara anului 1955, au fost trimise invitații pentru inaugurarea Disneyland la 17 iulie. Din nefericire, multe dintre acestea au fost falsificate și mii de oaspeți neinvitați și-au făcut apariția la eveniment în ziua deschiderii. Parcul nu era pregătit pentru un asemenea aflux de vizitatori, astfel că mâncarea și băutura s-au terminat imediat, iar vaporul Mark Twain care transporta invitații aproape că a naufragiat din cauza greutății pasagerilor.

Chiar dacă inaugurarea a fost un fiasco, Disneyland a devenit apoi un punct de atracție prin minunatele sale castele, tărâmuri și instalații. Evenimente speciale erau organizate tot timpul și construcția de noi atracții futuriste sau desprinse din lumea basmelor atrăgeau mii de vizitatori.

Când s-a deschis parcul inițial, acesta avea cinci domenii tematice:

  • Main Street USA începutul secolului 20-lea al orașului Midwest bazat pe amintirile din copilăria lui Walt Disney.
  • Adventureland
  • Fantasyland
  • Tomorrowland

De la deschiderea inițială , au mai fost adăugate și alte tărâmuri:

  • În 1957, Holidayland, zona de recreere, inclusiv un circ , care a fost închis la sfârșitul anului 1961.
  • În 1966, New Orleans Square, pe baza orașului New Orleans din secolul al XIX-lea
  • În 1972, „Bear Country”, tematica pădurilor de munte din Sud. Mai târziu a fost redenumit Critter Country .
  • În 1993, Toontown Mickey’s, cu tematica în jurul Toontown care a fost văzut în filmul „Who Framed Roger Rabbit”

Disneyland1

 În 1965, a început construirea unui parc Disney și mai mare pe cealaltă coastă a SUA, lângă Orlando, Florida. Walt Disney a murit în 1966. Fratele său, Roy Disney a continuat proiectul, insistând să fie re-denumit în Walt Disney World și acesta  a fost deschis în memoria sa la 1 octombrie 1971. Parcului inițial i s-au adăugat Epcot Center, studiourile Disney-MGM și Regatul Animalelor, care rămân și astăzi principala atracție turistică din Florida.

DL-AdventureLand1.1920

La ora actuală, cu încasări totale (din toate activitățile) de 80 de miliarde de dolari anual, compania deține 5 parcuri tematice: Disneyland California (1955), Disney World Florida (1971), Disneyland Tokyo (1983) și Disneyland Paris (1992), Disneyland Hong Kong (2005), Disneyland Shanghai și Disneyland Dubai fiind programate sa se deschida in urmatorii 5 ani.

Cel mai mare parc și resort Disney este cel din Florida, care ocupă o suprafață de 121,7 kmp (aproape de doua ori mai mult decat insula Manhattan), are peste 60.000 de angajati si cateva zeci de milioane de vizitatori anual. Giganticul complex are patru parcuri tematice, doua parcuri acvatice, 23 de hoteluri, sase terenuri de golf si doua complexe de distractii indoor. Al doilea mare parc Disneyland este cel din Paris a avut de la inaugurare, in 1992, peste 200 de milioane de vizitatori, dintre care 16 milioane numai anul trecut – ceea ce il face cea mai vizitata destinatie turistica a Frantei si a Europei; asta in pofida atitudinii ostile a intelectualitatii franceze, care-l considera un afront adus culturii tarii lor.

Disneyland Paris
Disneyland Paris

„Disneyland nu va fi gata niciodată. El va continua să se dezvolte atâta vreme cât oamenii își vor dori ca visele să li se transforme în realitate”, spunea Walt Disney in 1966, cu puțin timp inainte de a se stinge din viață.

Ideea pentru producția cinematografică Tomorrowland lansată în mai anul acesta le-a venit regizorului-scenarist Brad Bird (câștigător a două statuete Oscar pentru Ratatouille și The Incredibles) și scenaristului Damon Lindelof după ce într-un dulap al studiourilor Disney a fost găsită o cutie cu materiale și proiecte despre secțiunea Tomorrowland pregătită pentru Târgul Mondial din 1964. Scenaristul Damon Lindelof afirma:

Am început să-mi imaginez că, defapt, conținutul cutiei este o hartă către acel Tomorrowland, care nu este doar un parc tematic de distracții, ci un loc aparte în lumea reală”.

Tomorrowland
Tomorrowland

Surse: www.history.com, www.descopera.ro, www.cineforum.ro, www.wikipedia.org

Traducerea și documentarea: Bianca Ioniță