Sindicaliştii de la ROMATSA şi conducerea companiei urmează să reia negocierile

Realizator: Mihaela Enache – Sindicaliştii de la ROMATSA şi conducerea companiei urmează să reia negocierile astăzi – de această dată, cu mediere din partea noului ministru al transporturilor, Iulian Matache. Discuţiile de ieri s-au încheiat din nou fără un rezultat concret. Controlorii de trafic cer, printre altele, întocmirea unui nou contract colectiv de muncă.
Reporter: Andreea Marin – Controlorii de trafic aerian au promisiunea viitorului ministru al transporturilor, Iulian Matache, că va mai interveni o dată pentru ei la conducerea ROMATSA. În aceste condiţii, sindicaliştii se arată dispuşi să mai aştepte cel puţin o săptămână până să facă următorul pas. Iniţial, ei anunţaseră că nu exclud posibilitatea unei greve generale, dacă nu li se vor soluţiona solicitările – 14 la număr, printre care şi întocmirea unui nou Contract Colectiv de Muncă. La discuţiile de ieri, patronatul le-a refuzat accesul la lista de funcţii în baza căreia se face salarizarea lunară a fiecărui angajat, pe motiv că ar fi secretizată. Documentul este Esenţial pentru realizarea unui nou Contract Colectiv de Muncă, în care să nu se ţină cont de organigrama impusă în luna martie, unde numărul şefilor depăşeşte cu 46 schema administrativă – spune, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, Liderul sindical Gabriel Tudorache. El anunţă şi că, în cazul în are nu se va ajunge totuşi la nicio înţelegere, va fi sesizat Tribunalul European.
Realizator: Controlorii de trafic au intrat în urmă cu două zile în grevă de avertisment – o situaţie fără precedent pentru sistemul aerian românesc. La scurt timp, preşedintele Consiliului de Administraţie al ROMATSA, Marcel Pârvu, şi-a dat demisia. Un calcul estimativ relevă pierderi financiare, pentru cele două ore de grevă, de peste 250.000 de euro.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 iulie)