Revista presei internaţionale – 20 iulie 2015

Departe de a se fi încheiat în urma acordului la care au ajuns săptămâna trecută autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali, criza din Grecia trece printr-un nou episod, generat de această dată de propunerea ministrului german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, privind o ieşire temporară de 5 ani a Greciei din zona euro. Reacţii vin chiar de la politicieni din Germania dar şi din statele partenere din zona euro iar presa internaţională comentează aceste schimburi de replici. Vicecancelarul german și ministru al economiei, Sigmar Gabriel, a criticat propunerea lansată de colegul său din cabinetul federal, fapt care indică adâncirea tensiunilor în interiorul coaliției de guvernare, comentează Business Insider. Publicaţia reia declaraţiile ministrului Sigmar Gabriel, care a afirmat despre colegul său de la Finanţe – cităm – că „nu a fost potrivit să facă această sugestie ca şi cum ar fi o sugestie a Germaniei”. Business Insider mai comentează că lupta privind datoria Greciei a expus rupturile tot mai adânci dintre ţările membre ale zonei euro. O altă declaraţie care vine să susţină această idee este cea a ministrului francez de finanţe, Michel Sapin, care a subliniat că este imposibil de vorbit despre un aşa-zis „Grexit”. Într-un interviu acordat publicaţiei greceşti To Vima, Michel Sapin a afirmat că „în cazul în care există o posibilitate de ieşire fie ea temporară, atunci uniunea monetară este pusă sub semnul întrebării”. O lipsă de coeziune în cadrul zonei euro este acuzată şi de preşedintele Franţei care, într-un interviu acordat publicaţiei Le Journal du Dimanche, a afirmat că susţine crearea unui guvern comun al statelor din această uniune monetară. „Ceea ce ne ameninţă nu este excesul Europei ci insuficienţa ei. […] Europa şi-a lăsat instituţiile să slăbească iar cele 28 de state membre se luptă pentru a înainta”, a justificat preşedintele Hollande nevoia înfiinţării unui guvern al eurozonei.
În paralel cu criza din Grecia, pericolul terorist care ameninţă Europa rămâne în atenţia politicienilor şi a presei internaţionale. Premierul britanic David Cameron spune că ţara sa trebuie să „facă mai mult” împotriva ISIS şi să se implice mai puternic în lupta împotriva militanţilor acestei grupări din Irak şi Siria. The Guardian comentează anunţul ca un semn clar că premierul Cameron este decis să trimită forţe britanice pentru a se alătura atacurilor aeriene derulate de Statele Unite în Siria. „Ar trebui să iau Parlamentul cu mine”, a afirmat David Cameron, context în care The Guardian aminteşte că în 2013 Camera Comunelor a votat împotriva intervenţiei militare în Siria iar acum autorizaţia a fost dată doar pentru atacuri aeriene britanice împotriva ISIS.
Poate că Siria şi Irak sună îndepărtat însă Daily Mail atrage atenţia că pericolul este mult mai aproape decât pare şi anunţă că a fost descoperită o fortăreaţă ISIS într-o zonă pitorească din Bosnia Herzegovina, la Osve, unde „toată lumea este pregătită să răspundă chemării la Jihad”. Publicaţia atrage atenţia că în ultimele luni, cel puţin 12 persoane au fost antrenate pentru luptă şi că mai mulţi terorişti cunoscuţi au cumpărat terenuri şi clădiri în zonă.
Ameninţarea ISIS face ca tot mai mulţi sirieni să îşi părăsească locuinţele şi să treacă în Turcia vecină. În ediţia electronică, agenţia Anatolia anunţă că forţele armate turceşti au prins 488 de persoane care încercau să treacă fraudulos din Siria iar ziarul Sabah aminteşte că astfel de incidente s-au înmulţit  odată cu intensificarea violenţelor din Siria.
Odată cu semnarea acordului dintre Iran şi puterile vestice, apar primele semnale de deschidere către Teheran. Ministrul economiei din Germania, Sigmar Gabriel, se află într-o vizită în Iran pentru a discuta proiecte de investiţii şi cooperare, fiind însoţit de 10 giganţi economici din ţara sa, scrie portalul de ştiri Iran News. Jerusalem Post comentează că Sigmar Gabriel este primul responsabil vestic care vizitează ţara după încheierea acordului cu puterile mondiale.
Din presa britanică reţinem că familia regală ia în calcul să acţioneze în judecată tabloidul The Sun, după ce acesta a publicat imagini din anii 1930 în care viitoarea regină Elisabeta a II-a apare făcând salutul nazist în vremea copilăriei. The Telegraph notează că reprezentanţii familiei regale au solicitat demararea unei anchete pentru a afla cum a ajuns filmul în mâinile celor de la The Sun, fiind luată în calcul şi varianta sustragerii acestuia din arhivele regale din castelul Windsor.
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR