Scrumiere portabile vor fi distribuite în capitala Franţei

Synhorcat, sindicatul naţional al hotelierilor, patronilor de restaurante, cafenele şi magazine alimentare, va distribui în această vară 15.000 de scrumiere de buzunar pentru a sensibiliza fumătorii faţă de poluarea aerului prin intermediul chiştoacelor de ţigări, informează un comunicat al acestui sindicat.
„De dimensiuni reduse (8 cm x 7 cm), acest tip de scrumieră poate fi strecurată în buzunar sau în poşetă. Complet ermetică, ea neutralizează complet mirosurile şi, graţie unui buton, nu mai există niciun risc să găseşti chiştoace de ţigări peste tot”, precizează sindicatul, care, pentru acest proiect, s-a asociat cu Camera sindicală a tutungeriilor din Paris şi cu primăria oraşului. Scrumiera de buzunar poate conţine până la cinci chiştoace de ţigară. Ea le va fi distribuită aderenţilor la Synhorcat din arondismentele 2-9 ale capitalei franceze.
Aceasta este o operaţiune care vizează „să le creeze un reflex fumătorilor, iar sensibilizarea lor la această problematică este principala noastră miză”, a declarat Didier Chenet, preşedintele Synhorcat, citat în comunicat. Soluţia găsită este şi pe placul restaurantelor, cafenelelor, barurilor, braseriilor de unde se fură sistematic scrumierele, indică Synhorcat. După ce a instalat  30.000 de pubele dotate cu un stingător, primăria din Paris prevede să sancţioneze cu amenzi de 68 de euro aruncarea mucurilor de ţigară pe stradă, din septembrie.
În fiecare an, 350 de tone de chiştoace de ţigări sunt strânse de pe străzile Parisului. Un singur chiştoc de ţigară poate polua peste 500 de litri de apă şi necesită între 4 şi 12 ani pentru a se descompune. El degajă metale grele şi poluanţi ca nicotină, cadmiu şi plumb.

www.lefigaro.fr – 20 iulie

Rodezia Costea