Eliminare a taxelor vamale pentru 200 de produse electronice de înaltă tehnologie, de la 1 iulie anul viitor

Uniunea Europeană, Statele Unite, China şi majoritatea ţărilor membre ale Organizaţiei Mondiale ale Comerţului au convenit să elimine taxele vamale pentru 200 de produse electronice de înaltă tehnologie. Valoarea totală a acordului se ridică la nivel global la o mie de miliarde de euro.
Acordul, iniţiat şi intermediat de către Uniunea Europeană, va avea ca beneficiari atât consumatorii cât şi companiile, prin eliminarea taxelor vamale pentru o gamă largă de produse, inclusiv echipamente medicale, jocuri video şi console, computere, telefoane, camere video, dispozitive GPS, ba chiar şi echipamente pentru telecomunicaţii prin satelit. Cifra se va ridica la o mie de miliarde de euro la nivel global, acoperind aproape 90% din comerţul mondial cu produsele respective.
Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, spune că acordul va aduce avantaje economice în Europa, în special pentru firmele mai mici, care au fost afectate de tarife vamale excesive în trecut. „Am muncit din greu să negociez acest compromis între diferite ţări şi pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru Europa. Această afacere va reduce costurile pentru consumatori şi întreprinderi” – declară doamna Malmström. La fel de important pentru comisarul european este şi faptul că, prin acest acord, politica comercială a Uniunii Europene va putea astfel încuraja inovarea în sectorul IT, esenţială pentru creşterea economică a Uniunii Europene şi pentru crearea de locuri de muncă. Astfel, Uniunea Europeană, Statele Unite şi China, dar şi 54 de membri ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului, au decis astăzi să elimine taxele vamale pentru peste 200 de produse de înaltă tehnologie. Noul acord va extinde în mod substanţial gama de produse acoperite, care include produse electronice de consum, cum ar fi cele multimedia, GPS, DVD-playere, carduri inteligente, medii optice, imprimante şi copiatoare, cartuşe de cerneală electronice, camere video, înregistrare video, aparate radio auto digitale, echipamente medicale sofisticate, cum ar fi scannere, maşini de imagistică prin rezonanţă magnetică, tomografe sau de îngrijire dentară şi oftalmologie. În acelaşi timp, vor fi scutite de taxe vamale jocurile video şi console, ba chiar şi sateliţi de telecominicaţii şi dispozitive de navigaţie aeronautică.
Uniunea Europeană a jucat un rol-cheie în negocierile începute în 2008 şi a prezidat ultimele trei runde. Tarifele vor fi eliminate în termen de trei ani de la data intrării în aplicare a acordului, care este prevăzută pentru 1 iulie anul viitor. Trebuie spus că Uniunea Europeană are pentru aceste produse un excedent comercial în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI