Festivalul de Film „Ceau Cinema”, la Timişoara

Festivalul de Film „Ceau Cinema” aduce în Timiş o premieră inedită: inaugurarea primului cinematograf la Gottlob, iar primul film care va fi proiectat acolo, mâine de la ora 18:00, e un documentar emoţionant, „Paşaport de Germania”, ce spune povestea celui mai amplu negoţ de oameni din Europa secolului XX.
Lucian Mircu, organizatorul Festivalului „Ceau Cinema”: „Ceau Cinema”! Cred că e în regulă întâi să salutăm cu salutul oficial al festivalului pe ascultătorii dvs, fie că ne ascultă din ţară sau din Timişoara, că începem să aşteptăm şi oaspeţi alte părţi. Suntem la a doua ediţie a festivalului. Anul acesta am crescut un pic şi avem mai multe filme, întâlniri cu cineaşti, ateliere. Punctele de atracţie: „Chuck Norris vs communism”, un documentar foarte aşteptat de români, care va fi prezentat la Timişoara în cadrul festivalului nostru pentru prima oară într-o proiecţie deschisă publicului larg din România. E un documentar care a fost prezentat la „Sundance”, în America. Apoi, în competiţie avem nişte nume cunoscute oamenilor care iubesc filmul, începând de la regizorul maghiar György Pálfi cu filmul său „Taxidermia”, avem regizori polonezi foarte importanţi, Wojciech Smarzowski, dar şi debutanţi în cadrul acestei competiţii. Putem să spunem că sunt descoperirile noastre. Este o selecţie făcută de jurnalistul şi criticul de film Ionuţ Mareş.
Realizator: „Ceau Cinema” are şi o premieră. La ediţia de anul acesta festivalul va avea un punct unde se pot vedea filmele la Gottlob, unde este primul cinematograf dintr-o comună a României.
Lucian Mircu: A fost o surpriză când am aflat şi noi că în România se deschide un cinematograf în mediul rural, în condiţiile în care oraşe mari din ţară nu mai au un cinematograf în afară de multiplex, aşa cum este cazul şi la Timişoara. Unul din scopurile festivalului nostru, de altfel, este de a arăta că avem filmele, avem substanţă, avem consistenţă, dar ne mai trebuie infrastructură, iar la Gottlob oamenii de-acolo, gospodari, au reuşit să renoveze cinematograful din localitate, localitate care are 2 mii de suflete, deci nu e foarte mare, dar în loc să facă crâşmă sau ABC, cum se întâmplă în alte părţi, au recondiţionat acest cinematograf care va fi inaugurat în cadrul festivalului nostru în prezenţa regizorului Răzvan Georgescu, cu ultimul său film „Paşaport de Germania”.