Revista presei internaţionale – 25 iulie 2015

Într-o mişcare tactică, Turcia a decis să intervină împotriva Statului Islamic în Siria, titrează Stars and Stripes. Avioane turceşti au atacat ţinte ale Statului Islamic la graniţa cu Siria, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat că Turcia a acceptat ca SUA să folosească o bază militară cheie, pentru operaţiunile împotriva militanţilor islamişti, adaugă The New York Times. Acordul convenit între Turcia şi SUA va permite prezenţa armatei americane în apropiere de graniţa siriană, o schimbare care deschide o nouă etapă în războiul aerian condus de SUA în Siria şi Irak, scrie Foreign Policy. Hürriyet precizează că guvernul turc “prevede să desfăşoare dirijabile deasupra celor 900 de kilometri ai frontierei sale cu Siria şi să-şi întărească protecţia cu ajutorul unui zid, pentru a controla mişcările combatanţilor islamişti”.
Pe frontul ucrainean, Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko pledează pentru „o aplicare completă a armistiţiului”, anunţă Courrier International. În ceea ce priveşte chestiunile de securitate, cei patri lideri „au luat act de acordurile asupra retragerii tancurilor şi artileriei uşoare la 15 kilometri de o parte şi de alta a liniei de contact. Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, opinează în Rzeczpospolita că actuala criză ruso-ucraineană nu va trece repede. „Noi dorim foarte mult ca procesul de pace de la Minsk să se desfăşoare, dar vedem că acţiunile agresive ale Rusiei arată o nouă tendinţă proastă şi, din această cauză, NATO va trebui să răspundă în mod constant la aceste acţiuni”, a subliniat Siemoniak.
Un grup de zece parlamentari francezi din Partidul Republican de centru-dreapta au vizitat peninsula ocupată de ruşi, Crimeea, informează EUObserver. Presa franceză, inclusiv Le Figaro, a relatat că ministrul de Externe Laurent Fabius s-a declarat şocat de acest demers, pe care l-a calificat ca o încălcare a dreptului internaţional. Vizita nu reflectă poziţia oficială a Franţei, atenţionează şi Le Monde, şi adaugă că parlamentarii s-au întâlnit, la Ialta şi Sevastopol, cu autorităţile locale şi cu grupuri ale societăţii civile, argumentând că scopul vizitei a fost acela de a se convinge de situaţia din peninsulă, la peste un an de la anexare. Semn al unei Europe divizate, această «vizită» face jocul strategiei ruse, crede Le Monde. Ministerul ucrainean de Externe a descris vizita ca pe “un pas iresponsabil şi o dovadă a lipsei de respect pentru suveranitatea Ucrainei”, precizând că responsabilii se vor confrunta cu o interdicţie de intrare în Ucraina, scrie Kyiv Post.
În acelaşi timp, forţele militare aeriene din Crimeea se vor consolida cu o escadrilă de bombardiere cu rază lungă Tu-22M3, a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de Kommersant. Capacităţile de luptă ale escadrilei vor permite fortificarea acoperirii apelor Mării Negre şi Transnistriei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse a spus că aceasta este “una din măsurile adoptate ca răspuns la amplasarea pe teritoriul României a interceptorilor de rachete americani, menţionează Interfax. La poligonul Iavrovo, din regiunea Lvov, au începul săptămâna aceasta manevrele Saber Guardian/ Rapid Trident-2015, care durează până la sfârşitul lunii iulie, informează Rzeczpospolita. Sunt cele mai mari manevre militare internaţionale efectuate în Ucraina, în cursul ultimilor câţiva ani. Participă la ele circa 2000 soldaţi din 18 ţări, între care şo România, scrie Fox News. Rusia pregăteşte, la rândul ei, un spectacol de forţă, la 26 iulie, la Sevastopol, notează AFP. După o pauză lungă, fregata Ladni va lansa rachete în apropiere de coasta Crimeei, în timpul unei parade de ziua Marinei ruse. Mai mult de 30 de nave şi tot atâtea avioane şi elicoptere vor participa, a declarat un purtător de cuvânt al flotei ruse, citat de agenţiile de presă ruseşti. Washingtonul examinează posibilitatea extinderii programului de instruire a soldaţilor ucraineni, începând cu luna noiembrie a acestui an, a declarat comandantul forţelor SUA din Europa, generalul Ben Hodges, citat de Korespondent. Potrivit oficialului american, în afară de instruirea militarilor din Garda Naţională a Ucrainei, instructorii americani ar putea desfăşura progame de pregătire şi pentru forţele speciale subordonate Ministerului Apărării de la Kiev. Cu toate acestea, generalul Hodges a exclus posibilitatea de a furniza arme letale americane în Ucraina, explică Stars and Stripes.

Cristina Zaharia