Români și migranți spun deopotrivă: SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim !

afis_SALUTDe vreme ce în România ar putea ajunge, în lunile următoare, circa 2.000 de migranți noi, relocați din alte state europene, îmbunătățirea politicilor de integrare a migranților devine o necesitate. Barometrul integrării imigranților 2015 arată că, în general, românii sunt primitori cu străinii, dar sunt puțin informați cu privire la numărul acestora, țările din care provin, obiceiurile ori cultura lor.

Fundația ICAR, organizație cu vastă expertiză în lucrul cu migranții, și Muzeul Național al Țăranului Român lansează astăzi un proiect prin care vor construi noi punți de cunoaștere între români și migranții care trăiesc în România.

Proiectul SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim încearcă să spargă bariere de cunoaștere și prejudecată și să aducă împreună cele două grupuri în jurul unor valori comune precum toleranța și înțelegerea multiculturală, respectarea drepturilor omului, echitate și nediscriminare. Observând, cunoscând și gustând din tradițiile și manifestările culturale ale altor popoare, românii vor putea descoperi valorile și frumusețile lumii acestora, dincolo de stereotipuri.

SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și are o durată de opt luni (1 iulie 2015 – 29 februarie 2016). Proiectul urmărește, pe de o parte, sensibilizarea publicului larg cu privire la problematica azilului și a migrației, iar pe de altă parte, promovarea incluziunii sociale a migranților și a înțelegerii multiculturale între români și migranți, prin încurajararea participării active a acestora la activități multiculturale.

În cadrul proiectului, vor fi organizate proiecții de filme artistice și documentare cu și despre migranți, un târg multicultural, trei ateliere de meșteșuguri cu specific, susținute de migranți, și un concurs de presă pe teme legate de migrație, cu premii în valoare de 2.200 de euro.

Proiectul are o durată de opt luni (1 iulie 2015 – 29 februarie 2016) și este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Bun venit în lumea migranților din România!

 Resurse:

http://www.icarfoundation.ro

http://www.muzeultaranuluiroman.ro

 Ne găsiți și pe pagina de Facebook a Fundatiei ICAR, dar și pe pagina de Facebook a proiectului.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org.

PARTENERI DE PROIECT:

Fundația ICAR acordă gratuit, de peste 20 de ani, servicii medicale, psihologice, sociale și consiliere juridică victimelor torturii, relelor tratamente și încălcării drepturilor fundamentale ale omului. Beneficiarii serviciilor sunt foști deținuți politici, refugiați, solicitanți de azil, migranți fără documente și alți migranți.

Prin acordarea de servicii gratuite pentru grupuri vulnerabile, persoane marginalizate, victime ale incalcarilor flagrante ale drepturilor omului, Fundatia ICAR contribuie la consolidarea democratiei.

 Contact Fundația ICAR:

Bd. Unirii 70, Bloc J5, Sector 3, Cod postal: 030836, București

Tel.: +40 21 321 2221 | Fax: +40 21 327 54 74 | icar@icarfoundation.ro

Muzeul Național al Țăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Este un muzeu naţional aflat sub autoritatea Ministerului Culturii. Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA – European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeşte şi în publicațiile muzeului, în acţiunile de tip Muzeul Misionar, Şcoala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferinţe.

Contact MNȚR:

Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 3, București 011341

Tel.: +40 21 317 9661 | Fax: +40 21 312 9875 | info@muzeultaranuluiroman.ro