2015. július 28

A kormány jóváhagyta az idei, első költségvetési kiigazitást

A költségvetés kiigazítása kapcsán Victor Ponta miniszterelnök kiemelte, hogy pozitív kiigazitásról van szó, ugyanis mintegy 4 milliárd lejes pluszbevétel van jelenleg a költségvetésben. A kiigazítás legnagyobb haszonélvezője a munkaügyi minisztérium, melynek büdzséjét elsősorban a nyugdíjak, valamint a megemelt gyermeknevelési segély folyósítására egészitették ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.28)

A liberálisok elmarasztalták a költségvetési kiigazitást, mig az RDMSZ-nek bizonyos fenntartásai vannak

A liberálisok kedden is elmarasztalták a kormány költségvetési kiigazitását és az intézkedés választási jellegéről szóltak. Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke szerint a kiigazitás csak a szociáldemokraták zsebét gazdagitja.Az RMDSZ is bizonyos fenntartással viszonyult, amint ezt Kelemen Hunor szövetségi elnök is elmondta. „Remélem, hogy a költségvetés kiigazitásakor kiutalt összegek összhangban vannak a helyi hatóságok szükségleteivel és nem politikai alapon történt a szétosztás.A költségvetési kiigazitásról velünk nem konzultáltak – lévén, hogy nem vagyunk kormányon -, a lényeg az, hogy a számitások korrektek legyenek”, fűzte hozzá Kelemen Hunor, elismerve, hogy a kiigazitás során egyes közigazgatási egységek pénzforrásokban részesülnek és ezáltal folytathatják tevékenységüket és a projektek kivitelezését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.28)

A Román Televizió Igazgató Tanácsa intézkedés csomagot fogadott el

A Román Televizió (RTV) Igazgató Tanácsa intézkedés csomagot fogadott el azt követően, hogy a Országos Pénzügyi és Adóhivatal (ANAF) az intézmény számláit zár alól mentesitette. Az inzékedés csomag, egyebek mellett, előirányozza: a tevékenység ideiglenes leszoritását, augusztus 1 és december 31 közötti időszakban, a szakszervezetekkel való konzultálást az intézet átszervezésére vonatkozóan, amelyet a csoportos elbocsátások révén terveznek, a szolgáltatásokért aláirt szerződésekben megállapitott pénzösszegek 70%-75%-ig terjedő csökkentését. Az alkalmazottak bérét augusztus 1-től 20%-al csökkentik. A Román Televizió adóssága jelenleg mintegy 457 millió lej. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.28)

A Műszaki Katonai Akadémia „tiszteletbeli doktora”, azaz Doctor Honoris Causa címet adományozott Geroge Maior amerikai nagykövetnek

A Műszaki Katonai Akadémia „tiszteletbeli doktora”, azaz Doctor Honoris Causa címet adományozott George Maiornak, a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatójának, Románia jelenlegi washingtoni nagykövetének. Az ez alkalommal mondott beszédében George Maior, egyebek mellet, kihangsúlyozta, hogy számára prioritást jelent az USA-val megkötött stratégiai partnerségi megállapodásban szereplő biztonság fogalma. Véleménye szerint az Olt megyei Deveselu-i amerikai rakétapajzs bázisa, a katonai, illetve az információ terén történő együttműködés és a nemzetközi békefenntartó küldetésekben való részvétel e partnerség elemeit képezik. A defenziv jellegű amerikai rakétapajzs romániai bázisáról elmondta, hogy a munkálatok grafikon szerint zajlanak. Mésrészt, rámutatott, hogy Románia haladást ért el a korrupció elleni küzdelemben, s ezt az erőfeszitést konkrétan kell ismertetni az amerikai partnerekkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.28)

Romániában, az első fél évben 12 százalékkal nőtt a menedékkérelmek száma

A belügyminisztérium keretében működő bevándorlási felügyelőség szerint az idei első fél évben 12 százalékkal, 744-re emelkedett a menedékkérelmek száma Romániában.A legtöbb ilyen kérelmet Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezettek nyújtották be. A felügyelőség közleménye szerint, az idei első fél évben benyújtott 744 kérelemből eddig 691-et bíráltak el: 224 esetben nemzetközi védelmet nyújtottak Romániában a kérelmezőnek, 109-en kaptak menekültstátust, további 115 ember pedig kiegészítő védelemben részesült.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.28)