Concert de chitară de Ziua Imnului la Ankara şi Istanbul

Cu ocazia Zilei Imnului Naţional, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul în colaborare cu Consulatul General al României la Istanbul şi cu Ambasada României la Ankara organizează miercuri, 29 iulie 2015 la Ankara şi joi, 30 iulie 2015 la Istanbul două concerte de muzică tradiţională şi populară românească într-un aranjament inedit pentru două chitare.

Evenimentul din 29 iulie 2015, ora 18:30 va avea loc la Ankara Palas Devlet Konukevi şi va marca atât Ziua Imnului Naţional, cât şi lansarea Preşedinţiei-în-Exercitiu a României la OCEMN. Programul muzical de la Ankara va fi susţinut de chitariştii români Tudor Anghelescu şi Mihai Melinescu, împreună cu mezzo-soprana Operei din Istanbul Zeynep Halvasi, acompaniată la pian de Maestrul Bujor Hoinic. Serata muzicală româno-turcă va fi urmată de un cocktail la care vor participa membri ai misiunilor diplomatice străine la Ankara, academicieni, oameni de cultură, jurnalişti, reprezentanţi diasporă etc.

Concertul din 30 iulie 215, ora 19:00, la sediul ICR Istanbul va include doar repertoriul pentru chitară, compus din transpuneri ale unor piese celebre din repertoriul tradițional, păstrând izul și savoarea folclorică. Artiștii care vor susține acest concertul de chitară sunt Tudor Anghelescu și Mihai Melinescu, singurii artiști români care cântă aceste aranjamente, în duo și care au mai colaborat cu ICR Tel Aviv și ICR Viena.

Tudor Anghelescu este profesor de chitară, membru al Fundației Române de Chitară Clasică, membru al Asociației de Chitară Transilvania, membru fondator al Asociației Culturale Kitarodia. În anul 2004 a fondat împreună cu Constantin Stanciu, Mihai Melinescu și Ciprian Parghel prima orchestră de Tango din România, susținând numeroase concerte atât în cadrul școlii El Tango, cât și în diverse cluburi de jazz din București. Colaborează cu diverși artiști români din sfera muzicii clasice și a jazz-ului, precum Ruxandra Zamfir, Anca Parghel, Maxim Belciug, Constantin Stanciu, Mihai Melinescu, Ciprian Parghel, Izabela Barbu, Vladimir Pesantez, Yumika Nozaki. În anul 2002 a cântat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de relații diplomatice româno-japoneze în Kanazawa și Tokyo. A cântat de asemenea în Cluj, Brașov, Constanța, Sibiu, Timișoara, iar peste hotare în Germania, Elveția (1999), Marea Britanie (2001), Dubai (2002), Japonia (2002), Italia (2006, 2007, 2008). În 2009-2010 a susținut o serie de concerte de tango argentinian în Toulouse, Caen, Dinoze (Franța), Basel (Elveția), Kehl, Heidelberg (Germania). În 2010 concertează în cadrul « Semaine culturelle franco – roumaine » la Strasbourg (Franța).

Concertul este plasat sub semnul aniversării a 10 ani de activitate a Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, ca linie strategică prioritară în contextul căreia vor fi derulate evenimentele culturale pentru anul în curs. Este pentru prima dată când ICR Istanbul desfăşoară un eveniment în marja celebrării Zilei Imnului Național, de la instituirea acesteia în anul 1998, concertul de chitară clasică fiind, în egală măsură, primul de acest gen organizat pe teritoriul Republicii Turcia de la înființarea ICR Istanbul „Dimitrie Cantemir”.   – transmite ICR Istanbul.