Reprezentanţii Greciei discută cu creditorii internaţionali aspectele tehnice ale viitorului plan de asistenţă financiară

Reprezentanţii Greciei discută cu creditorii internaţionali aspectele tehnice ale viitorului plan de asistenţă financiară, negocierile propriu-zise urmând să înceapă odată cu sosirea responsabililor misiunii de evaluare. Între timp, la Atena, s-a declanşat un puternic scandal în centrul căruia se află fostul ministru de finanţe Yanis Varoufakis. Curtea Supremă de Justiţie a Greciei a trimis azi Parlamentului o plângere împotriva lui, care ar putea fi acuzat de înaltă trădare pentru pregătirea unui plan secret în cazul ieşirii Greciei din zona euro. Amănunte în relatarea semnată de la Antena de Monica Chihaia:

Reporter: Sub lupa echipei tehnice de evaluatori, astăzi, prima zi a misiunii instituţiilor creditoare, punerea în aplicare a bugetului, strategia fiscală pe termen mediu şi indicii macroeconomici. Reprezentanţii cvartetului format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Mecanismul European de Stabilitate Financiară, au solicitat, de asemenea, autorităţilor elene examinarea dosarelor restante. Cu prioritate, asigurările sociale, ocuparea forţei de muncă, privatizările, activităţile comerciale, sistemul bancar şi datoria publică. Delegaţia a început verificările la şi cu instituţiile care cunosc îndeaproape situaţia finanţelor publice, contabilitatea generală a statului şi Banca Greciei. Surse din Ministerul grec de Finanţe au subliniat că evaluările au fost împărţite pe grupuri de lucru la care participă peste 50 de specialişti ai instituţiilor şi se desfăşoară în ritm intensiv. Se aşteaptă ca finalizarea primei runde de verificări să se încheie până vineri, cel mai târziu la sfârşitul săptămânii. Oficiali ai Guvernului declară că Grecia nu ar avea de luat măsuri suplimentare pentru aprobarea noului program de finanţare, făcând trimitere la condiţiile stabilite în acordul semnat cu partenerii europeni pe 12 iulie. Cu toate acestea, FMI a transmis mesajul că ar urma să solicite mai multe reforme.

Pe aceeaşi lungime de undă şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva, în cadrul întâlnirilor cu presa ieri şi astăzi la Bruxelles. Un răspuns clar este aşteptat după negocierile cu responsabilii echipelor de evaluare ale celor patru instituţii, care ar urma să sosească la Atena în cursul zilei de mâine. Într-un punct sunt părţile totuşi de acord, procedurile trebuie să se finalizeze cât mai repede, astfel încât prima tranşă a împrumutului  acordat de Fondul European de Stabilitate să fie eliberată la timp pentru achitarea pe 20 august a celor 3,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană. „Ceea ce a fost necesar Guvernul cred că a făcut când şi cum s-a stabilit. Suntem pregătiţi, putem ajunge la un acord până pe 18 august” – a declarat în această după-amiază purtătorul de cuvant al Guvernului Olga Gherovassili, care a adăugat: „Cele două pachete de măsuri solicitate au fost votate de Parlamentul elen. Următorul pas este finalizarea acordului. Nu există pe masa negocierilor o altă propunere în acest moment”.

În cazul în care procedurile nu vor putea fi finalizate până pe 12 august, surse guvernamentale afirmă că instituţiile vor examina, cel mai probabil, un nou împrumut punte prin Mecanismul European de Stabilitate Financiară cu o valoare de cinci miliarde de euro necesare pentru acoperirea rambursării tranşei scadente către BCE si a necesităţilor interne de primă urgenţă. Între timp, dimensiuni tot mai periculoase dobândeşte scandalul provocat de dezvălurile fostului ministru de finanţe Yanis Varoufakis cu privire la pregătirea în secret a unui plan B care să asigure crearea unui sistem bancar paralel în cazul ieşirii Greciei din zona euro. Până în prezent, premierul Alexis Tsipras nu a făcut declaraţii în legătură cu acest subiect, deşi partidele politice i-au cerut insistent explicaţii. Curtea Supremă de Justiţie a Greciei a trimis astăzi Parlamentului două sesizări depuse împotriva fostului şef al finanţelor cu solicitarea de a-i ridica imunitatea politică. Yanis Varoufakis a ales să se apere din nou în presa străină, de această dată în „Financial Times”, susţinând că planul său nu poate fi considerat nicidecum o trădare. A fost creat exclusiv pentru a depăşi lipsa de lichidităţi dacă s-ar fi pus problema ieşirii ţării din zona euro.

RADIO ROMANIA ACTUALITĂŢI – 28 iulie