2015. július 30

Rendkívüli ülést tartott a Legfelső Védelmi Tanács

Klaus Iohannis államfő kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott csütörtökön a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT). A testület a NATO keleti szárnyának közelében kialakult biztonsági helyzet regionális, illetve Romániát érintő következményeit elemezte. Napirenden szerepelt a nemzeti erdővagyon, amely a területek erdősitésének hiányában veszélynek van kitéve.A CSAT ülésén annak alelnöke Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök nem vett részt, mivel július 29-től, tíznapos szabadságra külföldre utazott.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.30)

Klaus Ihannis államfő kitűntette Izrael romániai nagykövetét

Klaus Iohannis államfő csütörtökön, a Cotroceni palotában kitűntette Dan Ben-Eliezert, Izrael romániai nagykövetetét, aki befejezte küldetését. Dan Ben-Eliezer – akinek családja Jászvásárról származik –  elmondta, hogy nagyra értékeli a román népet és a Romániával kapcsolatos pozitiv véleményét megosztja majd saját népével, de más országokkal is. Ugyanakkor megelégedéssel nyugtázta, hogy nagyköveti tisztségében hozzájárulhatott a kitűnő kapcsolatok fenntartásához a két állam között, és köszönetet mondott a román hatóságoknak ez irányú támogatásukért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.30)

Traian Hristea román diplomatát nevezték ki az EU kazahsztáni küldöttsége vezetőjének

Traian Hristea román diplomtát nevezték ki az EU kazahsztáni küldöttsége vezetőjének. E kinevezéssel 14 román magas rangú tiszstégviselő tevékenykedik az Európai Külső Akció Szolgálatánál (European External Action Service, EEAS), valamint nyolc a brüsszeli központú székhelyen és hat az Eupai Unió delegációiban.Traian Hristea az utóbbi években az EU örményországi delegációjának vezetője volt.1995-től a Romániai Diplomáciai és Konzuli Testület tagja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.30)

A Román Televizió kifizetett az államnak 10,3 millió lej értékű adósságot

A Román Televizió (RTV) a határidő lejárta előtt kifizetett az államnak 10,3 millió lej értékű adósságot. Az RTV közleménye szerint a kifizetett összegről szóló igazolását megküldték az adóhivatalhoz a számlák zár alóli mentesitése érdekében. Mint ismeretes az Országos Adóügyi Hatóság (ANAF) júlisu 20-án zárolta a televizió számláit az állammal szembeni mintegy 457 millió lejre tehető adóssága miatt. A TVR Igazgató Tanácsa intézkedett a kiadások csökkentése és az adósság kifizetése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.30)

A román külügyminisztérium üdvözölte a moldáv kormány megalakulását

A román külügyminisztérium üdvözölte a moldáv kormány megalakulását. Bogdan Aurescu tárca vezető ismételten kihangsúlyozta, hogy Románia továbbra is eltőkélten és feltétel nélkül támogatja Moldova Köztársaság EU irányában történő integrációs törekvéseit. A külügyminisztérium egyben reményének adott hangot, hogy az új kormány folytatja majd az EU és Moldova Köztársaság között megkötött Társulási Egyezmény gyakorlatba ültetését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.30)

Rozalia Ganciulescu