Tort negresă cu bezea, zmeură și afine

A venit rândul fructelor de pădure, implicate într-o combinație ‘mortală’: blatul de negresă și bezeaua! Ideal pentru a combate canicula:-)

Blatul se prepară astfel:

3 ouă

1 cană de făină și 1/2 plic de praf de copt

1/2 cană de lapte rece

1 cană de zahăr

2 linguri de cacao

100 grame unt

DSCI2510

Zahărul, cacaoa și laptele se amestecă la foc mic 5 minute. Se adaugă untul tăiat bucățele și se amestecă mai departe, până dă compoziția în clocot. Se oprește focul, se lasă la răcit, apoi se adaugă gălbenușurile și făina bine cernută, amestecată cu praful de copt. La final se adaugă albușurile bătute spumă. Se obține o compoziție asemănătoare ciulamalei, care se dă la cuptor, într-o formă de tort unsă cu unt și presărată cu pesmet.

Între timp se prepară stratul de bezea – 2 albușuri se bat spumă, se adaugă 150 grame de zahăr pudră și apoi se bate din nou toată această compoziție cu mixerul până când se lipește de fundul vasului (și nu cade dacă răsturnăm vasul!)

Cu puțin timp înainte de a fi gata blatul (este gata când trece ‘testul scobitorii’, cel binecunoscut…) se scoate din cuptor, se pun deasupra fructele – 200 de grame de zmeură și afine, în proporția care ne place – și compoziția de bezea. Se mai lasă la cuptor câteva minute la foc foarte mic, până este gata aluatul și se întărește puțin bezeaua.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu