2015. augusztus 7

Liviu Dragnea üdvözli az UNPR kezdeményezését

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke üdvözli, hogy a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) az adótörvénykönyv tervezetének megvitatását kezdeményezte. Mint hozzáfűzte a vitán a szociáldemokratákat Eugen Teodorovici pénzügyminiszter képviseli majd. „Az új adótörvénykönyv kapcsán konszenzusra van szükség és a szociáldemokraták készséget tanusitanak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt találkozón való részvétel iránt”, hangsúlyoztas közleményében Liviu Dragnea, megjegyezve, hogy bejelentése előtt konzultált Victor Ponta miniszterelnökkel. Az UNPR kezdeményezését helyeselték úgy a liberálisok, mind az RMDSZ.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.07)

Vaslui megyében továbbra is magas szintű a kábítószer-fogyasztás

A bârladi sürgösségi korházban aggasztó a helyzet, ugyanis jelentősen megnőtt azok száma, akik drogfogyasztás miatt ovosi segitségre szorulnak, derült ki a korház által közölt hivatalos adatokból. Az elmúlt esztendő első hat hónapjában tiz esetet vettek nyilvántartásba, mig ez év ugyanezen időszakában már 26 esetet regisztráltak.A román közszolgálati rádió helyi tudósitója szerint Vaslui megyében a kábitószer-fogyasztás egyre aggasztóbb méreteket öltött, s többségükben fiatalok esnek áldozatul. A drogfogyasztásnak számos oka lehet. Luminiţa Pop pszihológus szerint „a fiatalok általában válsághelyzetbe kerülnek családi-, iskolai helyzetük miatt, vagy egy kudarcba fulladt barátság miatt és ilyen állapotban kevésbé gondolnak a következményekre, noha csak pillanatnyi boldogságot éreznek és menekülést a valóságtól”. A hivatalos adatok szerint a tavaly, Vaslui megyében 388 fiatal került korházba a tiltott kábitószer-fogyasztás miatt, s több mint 60 százalékuk 25 év alatti fiatal volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -08.07)

Intézkedés az Oroszország által elrendelt embargó következményeinek enyhitésére

Az Európai Bizottság pénteken hivatalosan jóváhagyta az európai gazdálkodóknak szánt segélyek folyósitásának 2016 júniusáig való meghosszabitását az európai uniós országokra kivetett orosz élelmiszer-behozatali embargó következményeinek enyhitésére. Az oroszországi embargó által sújtott tej- és zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére az Európai Bizottság már a tavaly elfogadta a támogató intézkedéseket. Igy, az Európai Unió segitséget nyújt egyes tejtermékek raktározásához, ami pedig a zöldségeket és gyümölcsököt illeti, a gazdálkodókat abban segiti, hogy termékeiket jótékonysági szervezetek vegyék át, vagy esetleg más célokra haználják fel: kompotók elkészitésére, illetve állateledelre. Megjegyzendő, hogy Oroszország az európai élelmiszertermékek importtilalmát 2016 augusztusáig hosszabitotta meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.07)

Az év végén Tulceaban megnyilik az első romániai haltőzsde

Az év végén Tulceaban megnyilik az első romániai haltőzsde. A befektetést négy társult partner kivitelezi. Az épitkezési munkálatok 17 millió lejbe kerülnek. Filip Gurei, a cégkonzorcium képviselője reményének adott hangot, hogy „az év végéig beteljesül egy régi álom, azaz a Duna-deltai halász is értékesiteni tudja majd a horgászott halat”.Ezzel szemben, a Duna-deltai halászok azt állitják, hogy egy fölösleges épitkezés lesz. Dan Verbina, a Haltenyésztők Egyesületei Szövetségének elnöke elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy e projekt kapcsán nem konzultálak velük.”Lévén, hogy a tőzsdét épitőknek nincs partnerük a halászok egyesületein belül, nem adhatják át a tőzsdét ezen egyesületeknek”, fűzte hozzá Dan Verbian A Duna-Deltában évente mintegy négy ezer tonna halat fognak, mig a haltőzsdéken naponta épp ilyen mennyiségű hal-tranzakciót bonyolitanak le. Ilyen körülmények között nehezen hihető, hogy a Tulcea-i haltőzsde jövedelmező lesz és, valószinüleg, azért is bizzák majd a Megyei Tanács gondviselésére, amelynek minden bizonnyal költségvetéséből kell finansziroznia a tőzsde működését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -08.07)

Rozalia Gănciulescu