Date publicate de INS privind creşterea economică a României

Institutul Naţional de Statistică a făcut din nou calcule, iar concluzia e că în luna iunie cifra de afaceri din industrie a crescut cu 7,2% faţă de luna mai şi cu 6,5% faţă de iunie 2014. În plus se constată şi o evoluţie pozitvă în sectorul construcţiilor, cel mai grav afectat de criza economică.

Cifra de afaceri din industrie a crescut în iunie atât faţă de luna precedentă cu peste şapte procente, cât şi faţă de iunie 2014 cu 6,5% ca urmare a dinamicii înregistrate în industria prelucrătoare, în timp ce în industria extractivă s-au înregistrat scăderi – relevă datele publicate de INS. Şi comenzile noi din industria prelucrătoare au înregistrat creşteri faţă de luna mai, dar şi faţă de luna iunie a anului trecut cu apropae şase procente, respectiv cu 5,5% pe seama creşterilor înregistrate pe toate componentele, fie că vorbim de industria bunurilor de folosinţă îndelungată, de uz curent sau intermediare, fie de industria bunurilor de capital. Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că alături de alte date furnizate de INS în ultiam perioadă, informaţiile despre evoluţia industriei conturează o imagine pozitivă privind dezvoltarea economică a României.

Constantin Rudniţchi: Cifrele privind industria prelucrătoare sunt extrem de încurajatoare pentru economia românească. Aş spune că ele se adaugă şi la alte cifre pe care le-am văzut în ultima perioadă şi aici mă refer la faptul că avem deja cifre legate de creşterea sectorului de construcţii care multă vreme a fost în criză, a avut scăderi, a ieşit ultimul din criză, sectorul construcţiilor. Vedem o creştere a creditării în special creditarea în lei. De asemenea vedem o creştere a autorizaţiilor de construcţie, ceea ce sigur înseamnă că este o dezvoltare a pieţei imobliare. Şi nu în ultimul rând vedem o creştere a consumului cu patru procente pe primul semestru şi la mărfuri alimentare şi la mărfuri nealimentare. Deci toate aceste lucruri arată că alături de exporturi este clar că şi piaţa internă dă semne de creştere şi per total, pe ansamblu putem spune că avem o economie care se mişcă bine. Poate o umbră care vine din datele statistice şi anume industria extractivă este în scădere faţă de anul trecut. Explicaţia scurtă pe care o dau este aceea legată de faptul că preţul materiilor prime, inclusiv petrolul, cărbunele, scad, consumul este mai raţional, să spunem, atât al populaţiei, cât şi al companiilor şi probabil că pe fondul acesta vedem că şi industria extractivă scade uşor sau staţionează în cel mai bun caz.
Reporter: Cosntantin Rudniţchi adaugă că datele privind comenzile noi din industria prelucrătoare dau o indicaţie privind evoluţia viitoare a acesteia. Practic înseamnă că firmele industriale au contracte şi pentru perioda următoare şi oferă siguranţa că industria va performa şi în continuare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 august