2015. augusztus 10

Victor Ponta miniszterelnök visszatért pihenőszabadságáról
Victor Ponta miniszterelnök visszatért pihenőszabadságáról és hétfő reggel máris munkához látott a Victoria Palotában. Mint ismeretes, Victor Ponta szabadsága alatt, pontosabban július 29 és augusztus 9 közötti időszakban, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes bizta meg a kormányzási teendők ellátával.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)
Hétfőn megnyitotta kapuit a 13. marosfői nyári egyetem
Hétfőn megnyitotta kapuit a világszerte élő románok 13. marosfői nyári egyeteme. A romániával szomszédos országokban, illetve a világszerte élő román közösségek több mint 80 képviselőjének egy héten át lehetősége lesz megvitatni a parlamenti pártok és az állami intézmények által az országhatárain kivül, illetve Románia egyes régióiban kisebbségben élő románokkal szemben gyakorolt politikát. A pódiumbeszélgetéseken teritékre kerül a térségbeli országokban élő román kisebbségek finanszirozása és e közösségek problémáinak megoldása. Eugen Popescu, a Világszerte élő románok országos alapitványának ügyvezető elnöke, igy nyilatkozott: „Megpróbáljuk a jelenlevő politikusok segitségét kérni arra, hogy találjanak megoldást a külföldön élő román közösségek drámai helyzetének megoldására. E közösségektől megvonják az elemi jogokat. A kultúrához, a anyanyelvű oktatáshoz és valláshoz való jog olyan jog, amelyet a más európai országok már 20 évvel ezelőtt megoldották”. Az MTI idézte román média szerint a marosfői nyári egyetem részvevőihez intézett üzenetében Bogdan Aurescu külügyminiszter kihangsúlyozta, hogy Románia jó példát mutat a világnak az interkulturális kapcsolatok terén, és azt szeretné, ha a román modellt honosítanák meg Európának azon országaiban is, ahol „a román kisebbséghez tartozó személyek” élnek. A külügyminiszter szerint Románia elvárja, hogy a határon túli románok számára biztosítsák az etnikai, kulturális, vallási és nyelvi identitás megőrzését, és ehhez legalább olyan jogokat kér, mint amilyeneket Románia biztosít a területén élő nemzeti kisebbségeknek. A  marosfői nyári egyetemet a maroshévizi Kulturális Központ és a Világszerte élő románok országos alapitványa szervezte a Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökség és a Román Kulturális Intézet támogatásával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)
A Mehedinţi nukleáris tevékenységért felelős ügynökség több mint száz alkalmazottja felújjitotta tiltakozását
A Mehedinţi nukleáris tevékenységért felelős ügynökség több mint száz alkalmazottja hétfőn felújjitotta tiltakozó akcióját az ügynökség szörényvári (Drobeta-Turnu-Severin) székháza előtt. A tiltakozók bérjogokat követelnek és eltökélt szándékuk folytatni egész héten e szakszervezeti megmozdulásukat. Az alkalmazottak a hatóságoktól intézkedések meghozását követelik az elbocsátottak szociális védelmének szavatolására. A román közszolgálati  rádió helyi tudósitója szerint az alkalmazottak az utóbbi négy hónapban nem kaptak teljes fizetést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)
Nőtt a román kereskedelmi mérleg hiánya
Az év első hat hónapjában a román kerekedelmi mérleg hiánya csaknem 3,3 milárd euró volt, ami  mintegy 440 millió euróval jelentett többet az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból. Az első félévben az export 5,9%-al, mig az import 6,9%-al növekedett 2014 ugyanezen időszakához mérten. Ebben az időszakban Románia főleg gépjárműveket és szállitási felszereléseket importált, illetve exportált.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)
Forgalomkorlátozás a narancsszinű hőségriasztás alatt álló megyékben
A Romániai Országos Országút és Autópálya Társaság (CNADNR) 12:00-20:00 óra között forgalomkorlátozást rendelt el a 7, 5 t össztömeg feletti járművekre a narancsszinű hőségriasztás alatt álló Szatmár, Bihar és Arad megyékben.A meteorológiai intézet jelentése szerint kánikulára kell számitani, legalábbis szerda estig,  Románia nyugati részében is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)