2015. augusztus 12

Az Országos Egészségbiztositó Pénztár visszavág A Nemzeti Liberális Pártnak

Az Országos Egészségbiztositó Pénztár (CNAS) szerint az ellenzék kettős mércét alkalmaz, vagyis nem veszi figyelembe, hogy milyen összegek pazarlódnak el amiatt, hogy a biztositó pénztárak elnökei, illetve a demokrata-liberális és a liberás miniszterek nem képesek gyakorlatba ültetni az egészségügyi kártyákkal kapcsolatosan kidolgozott programot. Sajtóközlemény szerint szeptember 1-től a közegyészségügyi szolgáltatásokat a 18 évet betöltött, biztositott személyek csakis az egészségügyi kártya alapján igényelhetik. Kivételt képeznek azok, akik számára még nem nyomtatták ki az emlitett kártyákat és ezen személyek az egészségügyi szolgáltatásokat a régi szisztéma szerint vehetik igénybe. Mint ismeretes, Cristian Busoi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke kedden azt kérte a kormánytól, hogy szeptember 1-től tegye kötelezővé az egészségügyi kártyák használatát. Mint hozzáfűzte, ellenkező esetben az PNL-Nek újabb oka lesz a kormány lemondását kérni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)

„A páciensek jogai” – ezen cimen inditott kampányt a PNL

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerdán kampányt inditott „A páciensek jogai” cimmel. A kampány célja, az állampolgárok korrekt és átfogó tájékoztatása jogaikról és kötelességeikről – páciens minőségükben. Cristian Busoi liberális alelnök kijelentette, hogy a kampány az önkéntes részvétel elve alapján működik. „A pácienseknek ismerniük kell jogaikat, amikor a családi orvoshoz fordulnak vagy amikor korházi kezelésre szorulnak, illetve a gyógyszertárból vásárolnak, azaz tudniuk kell milyen jogokat biztosit számukra az egészségügyi kártya, illetve az európai egészségbiztositási kártya”, hangsúlyozta Cristian Busoi. „Ilyen meggondolásból létrehoztunk egy önkéntesekből álló call centeres capatot, amely tanácsadással segiti az édeklődőket”, fűzte hozzá a liberális alelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)

Megállapodást irt alá a Közpolitikai Intézet és a Romániai Municpiumok Egyesülete

A Közpolitikai Intézet és a Romániai Municpiumok Egyesülete szerdán együttműködési megállapodást irt alá, amely előirányozza a két intézet közös érdekét, nevezetesen a hatékonyan működő adminisztráció kiépitését és a korrupció leszoritását. Az egyesület elnöke, Robert Negoita, Bukarest 3-as kerületének polgármestere elmodta, hogy mit is jelent lényegében e protokoll megkötése: „A megállapodás együttműködési platformot teremt. Közelebbről konkrét dolgokra épülő szerződéseket is aláirunk. Jelenleg csak egy partneri kapcsolat kiépitését parafáltuk”. Violeta Alexandru, a Közpolitikai Intézet igazgatója elmondta, hogy intézete a romániai városi fejlesztés támogatásában érdekelt. A közbeszerzések törvénye és a decentralizálás azon témák között szerepelnek, amelyek iránt érdeklődést tanusit mindkét intézet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 08.12)

Az EU-ban évente 22 millió tonna élelmiszer-hulladék képződik

Az Európai Unióban évente 22 millió tonna élelmiszer pazarlódik el. Az Environmental Research Letters hat országban elemezte az élelmiszer-pazarlás szintjét és arra a következtetésre jutott, hogy e pazarlás leszoritható és ezzel egyidejüleg csökken nemcsak a környezet kárositása, de az állampolgárok kiadásai is. Az Európai Unió Kutatóközpontja által Nagy-Britanniában, Hollandiában, Dániában, Finnországban, Németorszégban és Romániában végzett tanulmány arról tanuskodik, hogy az élelmiszer-hulladékok 80%-a rekuperálható, hiszen a  termékek nagyrészét a szavatossági idő lejárta után rendszerint a kukába dobjuk. A kutatóközpont egyik képviselője szerint a helyzet a legrosszabb Nagy-Britanniában, mig a legjobb Romániában. A kutatók szerint az élelmiszer-pazarlás csökkentése a lakósság tudatositásával/nevelésével érhető el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)