Autoritatea Electorală Permanentă doreşte plafonarea cheltuielilor partidelor în timpul campaniilor electorale

Autoritatea Electorală Permanentă doreşte plafonarea cheltuielilor partidelor în timpul campaniilor electorale. Anunţul a fost făcut astăzi de vicepreşedintele Autorităţii, Florin Mituleţu Buică, în cadrul unei dezbateri care a avut ca temă normele de aplicare a legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Prezenţi la întâlnire, reprezentanţii mai multor formaţiuni politice au contestat unele prevederi referitoare la metodele de finanţare, donaţii sau împrumuturi.
Normele metodologice arată, printre altele, că toate donaţiile în numerar către partidele politice se vor încasa numai pe baza unei chitanţe care va cuprinde, printre altele, şi codul numeric personal al celui care face donaţia. Autoritatea Electorală Permanentă se angajează să asigure instruirea şi îndrumarea trezorierilor şi mandatarilor financiari ai partidelor. Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu Buică: „Vrem să îi ajutăm pe cei care organizează activitatea de finanţare a activităţii partidelor să aibă toate documentele contabile, toată activitatea, ulterior, noi să putem urmări până la ultimul leu această activitate – este vorba de activitatea înregistrată în sedii. O altă activitate de finanţare, prin alte surse, nu poate fi gestionată şi nu poate fi urmărită decât de alte instituţii şi autorităţi”.

Textul mai introduce şi obligativitatea depunerii la Autoritatea Electorală Permanentă a unui raport de audit pentru partidele care primesc subvenţii de la bugetul de stat.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 august)