Directorul Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Şerban-Pârâu, despre Târgul Gaudeamus Litoral

Realizator: În această dimineaţă vă propunem revenirea la un obicei pe care mulţi dintre noi îl savurează cu mare plăcere. Printre altele, lectura pe plajă, o deprindere pe care mizează şi ediţia de anul acesta a Târgului Gaudeamus, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Constanţa, pentru că astăzi începe cea de-a 7-a ediţie a Târgului Gaudeamus Litoral pe faleza din faţa studioului Radio Vacanţa din Mamaia. În urmă cu doi sau trei ani, când s-a ţinut în acelaşi loc, m-am ales şi eu cu o carte scrisă de Neagu Djuvara. Dar mult mai multe amănunte vom avea de la invitata mea de la această oră, directorul Centrului Cultural Media, doamna Oltea Şerban-Pârâu. Bună-dimineaţa!

Oltea Şerban-Pârâu: Bună-dimineaţa, mulţumesc pentru invitaţie.

Realizator: Care ar fi prima surpriză pe care Târgul Gaudeamus a pregătit-o tuturor?
Oltea Şerban-Pârâu: Prima surpriză am avut-o noi, pentru că fără să urmărim neapărat lucrul acesta, am constatat că am planificat deschiderea acestei ediţii chiar în ziua în care staţiunea Mamaia împlineşte 109 ani. Pe 13 august, în urmă cu 109 ani, primarul Constanţei, Ion Bănescu, semna documentele de înfiinţare a staţiunii Mamaia. Iată o chestiune vizionară care se întâmpla acum 109 ani şi nu voi pierde ocazia de a valorifica această coincidenţă în favoarea noastră.

Realizator: Îmi amintesc de foarte multe proiecte tradiţionale derulate de Radio România. De fiecare dată ele s-au bucurat de aprecieri. Ele vor continua?

Oltea Şerban-Pârâu: Bineînţeles că vor continua. Pe de o parte, la acest Târg Gaudeamus care se deschide în această după-amiază vom reîntâlni proiectele tradiţionale ale Târgului Gaudeamus iniţiate de Radio România de-a lungul celor 88 de ediţii – suntem la a 88-a ediţie de Târg Gaudeamus în ţară şi în Bucureşti. Este vorba, pe de o parte, despre campania „Cărţile se întorc acasă”, prin care cei care vor vizita târgul pot dona cărţi de care nu mai au nevoie. Aceste volume donate cu prilejul Târgului Gaudeamus Litoral 2015 vor ajunge la Şcoala Generală nr. 1 din comuna Ciocârlia din judeţul Constanţa. Iată că ştim deja şi destinaţia. Sunt peste 115.000 de volume care au circulat prin campania „Cărţile se întorc acasă”, gestionată de Radio România şi Târgul Gaudeamus în ultimii ani. Cred că este un lucru bun şi important pe care-l poate face Radioul puublic prin Târgul Gaudeamus. De asemenea, tot la mare am făcut-o de câţiva ani încoace, şi anume, sub numele amuzant, zicem noi, de „Poliţia Gaudeamus”, ca la fiecare ediţie estivală, ‘amenda’ de la malul mării este cartea de vacanţă pe care organizatorii târgului o oferă cu drag cititorilor de pe plajă surprinşi în timp ce citesc o carte.

Realizator: Da, foarte interesantă ideea. Eu aş fi plusat aici, apropo de brăţările pe care cei de la Radio Vacanţa le oferă copiilor, în cazul în care se pierd. Poate la înapoiere ar fi trebuit să primească şi o carte, nu ştiu, de colorat.

Oltea Şerban-Pârâu: Este foarte posibil, pentru că acest proiect al Radio România, programul „Lectura” a Târgului Gaudeamus este foarte flexibil şi mai ales la o ediţie estivală, la care ziceam că se potriveşte foarte bine şi concursul „Miss Lectura”. Lucrurile se pot întâmpla din mers, dacă expozanţii vor fi dispuşi să ne ajute cu astfel de premii. Într-adevăr, aţi pomenit despre „Brăţara de Vacanţă” – este un proiect pe care Radio Vacanţa îl are de ceva timp. Campania „Copiii nu se pierd ajung la Radio Vacanţa – Brăţara de Vacanţă” este unul dintre proiectele Radio Constanţa din această perioadă, dar evident că vom profita de momentul Gaudeamus, pentru a o scoate şi mai mult în evidenţă, pentru a o populariza mai mult, pentru că este, pe de o parte, pentru că este foarte important pentru acei copii între zero şi şapte ani care poartă brăţara de vacanţă – este un lucru foarte util pentru copii şi pentru părinţi – pe de altă parte, pentru că în oferta Târgului Gaudeamus, la mare, întotdeauna cartea pentru copii are partea leului. Aşa se gândesc expozanţii, până la urmă, un pic mercantil, că prima dată cumpără pentru copii ceva.

Realizator: Da, până la urmă, e vorba de strategie, dar orice târg de carte, evident, mă gândesc aici la Gaudeamus, nu există fără lansări de carte. Care ar fi programul?

Oltea Şerban-Pârâu: Sunt lansări de carte, ele, dat fiindcă ne aflăm oarecum în extra sezon şi miza la un târg estival este mai puţin în zona lansărilor, cât în zona discounturilor, ca să spun aşa, nu sunt, practic, evenimentele nu sunt la un astfel de târg lansările, ci sunt expoziţii, proiecţii de film, sesiuni de autografe. Aş menţiona acea călătorie virtuală în „Dobrogea sentimentală”, programată de Radio Constanţa în fiecare seară, la ora 19:00, cu proiecţii şi expoziţii de artă fotografică. Pe de altă parte, revenim la posturile regionale ale Radio România şi la Expoziţia EU Aleg România, un proiect al acestor studiouri regionale Radio România, care propune o călătorie imaginară în regiunile istorice ale ţării. Este vorba tot despre o expoziţie de fotografie. Iată, aşadar, avem de toate, avem carte, avem expoziţie de fotografie, avem video, cam tot ceea ce se întâmplă în domeniul culturii. Avem şi muzică, bineînţeles, va fi, am înţeles, Fanfara Raja, ca de obicei, la deschidere, la ora 17:00, la final, fanfara Forţelor Navale, să nu lipsească.

Realizator: Şi eu sunt sigur că veţi avea parte şi de un public numeros, ca în fiecare ediţie. Nu uitaţi, prieteni, Caravana Gaudeamus a revenit, de astăzi şi până luni, 17 august, pe litoral. Îi mulţumesc directorului Centrului Cultural Media Radio România, doamnei Oltea Şerban-Pârâu, pentru prezenţa în emisiune. Îmi amintesc că şi în urmă cu un an s-a nimerit ca eu să fiu aici, la „Matinal”, iar dumneavoastră invitată…

Oltea Şerban-Pârâu: Ca o „braţară de vacanţă”.

Realizator: …şi apropo de aniversarea staţiunii Mamaia, vă doresc şi dumneavoastră şi celorlalţi colegi pe care îi aveţi o aniversare de 109 ani, la un moment dat, pentru Caravana Gaudeamus.

Oltea Şerban-Pârâu: Poate 109 ani mai durează, dar 109 ediţii nu mai au prea mult.

Realizator: Corect, mulţumesc încă o dată!/ovidiu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 august