Romanian Sinfonietta va reprezenta România la Festivalul Young Euro Classics de la Berlin

horia_andreescu_02Orchestra Romanian Sinfonietta va reprezenta România la Festivalul Young Euro Classics de la Berlin printr-un concert ce îl va avea ca dirijor pe Horia Andreescu şi ca solist pe pianistul Daniel Goiţi şi va avea loc în seara de 19 august la Konzerthaus Berlin.

Concertul va fi precedat de alte două apariţii în România, la Casinoul din Sinaia pe 16 august în cadrul Festivalului “Enescu şi Muzica Lumi” şi la Ateneul Român din Bucureşti pe 17 august, în închiderea Festivalului “Vara Magică”.

Programul celor trei concerte va cuprinde Rapsodia a II-a de George Enescu, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Ceaikovski şi Simfonia a VIII-a de Dvorak.

România a participat constant în ultimii ani la Festivalul internațional al orchestrelor de tineret de la Berlin, Young Euro Classics, lucru datorat succesului fulminant a primelor apariții ale Orchestrei Române de Tineret care a fost prezentă la ediţiile din 2012 şi 2014, Romanian Sinfonietta urmând să preia stafeta ediției din 2015.

Evenimentul este organizat de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română cu sprijinul Lanto Communication, Institutul Cultural Român, BRD – Groupe Société Générale.

Partener media : Radio România.

ROMANIAN SINFONIETTARomanian Sinfonietta_P1350552_Foto_Virgil Oprina

Orchestra Romanian Sinfonietta, a debutat în anul 2010 în cadrul  Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii ” de la Sinaia. Formaţia este pregătită de maestrul Horia Andreescu şi a fost înfiinţată, alături de Orchestra Junior și Orchestra Română de Tineret, la iniţiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu. Abordarea cu prioritate a capodoperelor clasice și romantice în repertoriul orchestrei a pornit din necesitatea apropierii tinerilor muzicieni români de marea muzică simfonică şi de la ideea de a-i uni într-o impresionantă muncă de creaţie, sub semnul unei responsabilitate individuale şi collective totodată.

 “Aproape incredibilă, cu totul spectaculoasă, s-a dovedit a fi evoluţia Orchestrei de tineret Sinfonietta, cea mai tânără orchestră a ţării, aflată în premieră absolută în peisajul vieţii noastre muzicale, ansamblu constituit sub conducerea dirijorului Horia Andreescu. Simfonia în sol minor de Mozart, prima Simfonie de Beethoven, Simfonia copiilor de Leopold Mozart, au fost prezentate la Sinaia şi Câmpina în spiritul acelui elan juvenil animat de o seducătoare candoare, de un entuziasm ce devine constructiv, ce aduce claritate şi strălucire timbrală “ (Dumitru Avakian – România Literară, nr. 32/2010)

 Orchestra este alcătuită din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 23 ani, selectaţi la nivel naţional și a concertat în festivaluri în întreaga ţară. După obişnuitele pregătiri de la Sinaia din luna august, Orchestra Romanian Sinfonietta  a  concertat  în fiecare an la Ateneul Român, în cadrul Festivalului “Magic Summer“ începând din 2012. În 2012 și 2014 orchestra a avut onoarea de a concerta alături de marea pianistă Elisabeth Leonskaja.

Pentru alte informaţii legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” puteţi accesa www.tinerimearomana.ro.