Final la înălţime pentru GAUDEAMUS Litoral 2015

Gaudeamus-Mamaia2-Foto-Alexandru-DoleaTârgul GAUDEAMUS Litoral care a însoţit turiştii în vacanţa de la malul mării s-a încheiat. Aproape 9000 de vizitatori veniţi din toate colţurile ţării au răspuns invitaţiei lansate de Radio România, la o cură estivală de lectură. Componentă a Caravanei GAUDEAMUS, evenimentul organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Constanţa, s-a desfăşurat în perioada 13 – 17 august în Mamaia, pe faleza din faţa studioului Radio Vacanţa.
Preşedintele de onoare al ediţiei din acest an a Târgului GAUDEAMUS Litoral a fost doamna Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.
Conform tradiţiei, ultima zi a târgului a fost dedicată cu precădere câştigătorilor Trofeelor Gaudeamus, premiaţi în acordurile Fanfarei Forţelor Navale.
Premiile Târgului GAUDEAMUS Litoral 2015 au fost decernate astfel:
•    Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului: locul 1 – Editura Nemira,  locul 2 – Editura Rao şi locul 3 – Editura Humanitas;
•    „Cea mai râvnită carte a târgului” a fost desemnat, tot de către vizitatori, volumul „Hoţul de cărţi” de Markus Zusak, publicat de editura RAO;
03. Gaudeamus Mamaia - Foto. Alexandru Dolea•    Trofeul Presei a revenit cotidianului „Cuget liber” – secţiunea publicaţii, postului Neptun TV – secţiunea TV şi site-ului 101ştiri.ro – secţiunea online. Deşi instituţia mass-media care a primit cele mai numeroase voturi a fost postul Radio Constanţa, acesta nu a intrat în competiţie, dat fiind statutul său de organizator al evenimentului; întrucât rezultatul votului a fost neconcludent, Trofeul Presei – secţiunea radio nu a fost acordat.
•    Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Bianca Ghiţă, studentă la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti; premiul, constând în cărţi şi produse cosmetice, a fost oferit de către organizatori.
•    Marele premiu al Tombolei GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor de vot al publicului, a fost câştigat de doamna Miruna Cobălaş din Constanţa. Acesta este oferit de REGIONAL AIR SERVICES S.R.L – Aeroportul Tuzla şi constă într-un zbor cu durata de 30 de minute deasupra litoralului românesc, de pe Aeroportul Tuzla, pe care câştigătorul o poate filma şi/sau fotografia. În cadrul Tombolei GAUDEAMUS, au mai fost acordate 9 premii oferite de organizatori, BRD – Groupe Société Générale şi Vodafone România.
Bilanţul statistic al ediţiei se prezintă astfel:
Gaudeamus Mamaia3 Foto Alexandru Dolea    Numărul vizitatorilor a fost de aproape 9.000;
•    Numărul expozanţilor a fost de 20, aceştia reprezentând domeniile majore de activitate de pe piaţa editorială românească;
•    15 evenimente conexe;
•    Circa 400 de volume au fost donate de către vizitatori şi Editura Casa Radio în cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă”, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Proiectul continuă o tradiţie care durează de la primele ediţii ale Târgului Internaţional GAUDEAMUS (Coşul Târgului) iar de la relansarea sa sub acest nume, în anul 2010, circa 115.000 de volume au îmbogăţit patrimoniul a peste 260 de biblioteci care nu au mai primit de foarte mult timp fonduri pentru achiziţii. Volumele donate în acest an la GAUDEAMUS Litoral vor avea ca destinaţie biblioteca Şcolii generale nr. 1 din comuna Ciocîrlia, judeţul Constanţa.
Târgul GAUDEAMUS Litoral a încheiat Caravana GAUDEAMUS 2015 (după ediţiile de la Craiova, Cluj-Napoca şi Oradea) şi este evenimentul cu numărul 88 în seria Târgurilor GAUDEAMUS, iniţiate şi organizate de Radio România din 1994. Următorul târg din seria GAUDEAMUS va fi organizat în perioada 16 – 27 septembrie, la Bucureşti: Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară.

RADOR (18 august)