La Chişinău a fost profanat mormântul scriitorului găgăuz Mihail Ceakir

La Chişinău a fost comis un act de vandalism împotriva mormântului celui mai mare scriitor găgăuz, preotul Mihail Ceakir. După cum transmite corespondentul agenţiei de presă REGNUM, bustul de bronz instalat pe mormântul lui Mihail Ceakir în Cimitirul Central din Chişinău a fost furat de persoane necunoscute.
Başcanul (liderul) Găgăuziei, Irina Vlah, a  făcut o declaraţie în care şi-a exprimat profunda indignare în legătură cu actul de vandalism şi a adresat preşedintelui Republicii Moldova rugămintea să ia în cel mai scurt timp măsuri pentru găsirea vinovaţilor şi tragerea lor la răspundere. O serie de organizaţii etno-culturale din Găgăuzia au cerut nu doar demararea neîntârziată a unei anchete, ci şi transferarea mormântului preotului Mihail Ceakir de la Chişinău în Găgăuzia. Ministerul de Interne al Republicii Moldova a comunicat că a demarat operaţiunile de identificare a hoţului. A fost deschis dosar penal.
Etnograf, scriitor şi autorul primei traduceri a Bibliei în limba găgăuză, Protopopul Mihail Chakir (1861-1938) este considerat cel mai mare educator şi activist cultural al poporului găgăuz.

(www. regnum.ru – 17 august)