2015. augusztus 20

 Románia támogatja Moldova Köztársaságot hadseregének fejlesztésében

Moldova Köztársaság NATO-tag óhajt lenni és Románia kész támogatni a Puton túli szomszédos országot hadseregének fejlesztésében, közölték a kisinyóvi és bukaresti védelmi miniszterek közös sajtóértekezletén.Az év végéig Kisinyóvban megnyitják az Észak-Atlanti Szövetség irodáját és itt fognak dolgozni a román védelmi szakemberek. Mircea Duşa román védelmi miniszter szerint a két ország célja a közös zászlóalj létrehozása a béke fenntartása és a biztonság fokozása érdekében az ukrajnai határok mentén és a Fekete-tenger térségében. Anatolie Şalaru moldáv védelmi miniszter megjegyezte, hogy Moldova Köztársaságnak két fontos stratégiai partnere van: Románia és az Amerikai Egyesült Államok.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.20)

A parlamenti pártok szakértői szinten megvitatták az új adótörvényköny tervezetét

A parlamenti pártok szakértői szinten csütörtökön megvitatták az új adótörvényköny tervezetét és négy százalékpontos áfacsökkentésben állapodtak meg, amit január 1-től alkalmaznak. Ugyanakkor úgy döntöttek, hogy 2017-től további egyszázalékkal csökkentik a TVA-t. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter közlése szerint az üzemanyagra kivetett 7 eurocentes pótlólagos jövedéki adó eltörlését egy évvel elhalasztották, így az csak 2017-től lép hatályba.Az RMDSZ részéről a megbeszéléseken Iuliu Winkler európai parlamenti képviselő vett részt, aki elmondta, hogy a fiskális reform tartós gazdasági növekedést eredményez és hasznot hoz az üzleti szférának. A Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) szerint a hozzáadottérték-adó (TVA) fokozatos csökkentése, mevezetsen az első szakaszban 20%-ra, mig a második szakaszban 19%-a való leszoritása reális és Románia hasznára váló megoldás.Eugen Nicolicea, parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter, szerint a csütörtöki találkozón elhangzott módositó javaslatok az adótörvénykönyv módositását képezik majd a dokumentum parlamenti megszavazásakor.A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) az egyetlen politikai alakulat, amely a TVA 19%-ra való csökkentése mellett foglalt állást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.20)

A hétfői rendkivüli szenátusi ülésen megvitatják az új adótörvénykönyv tervezetének felülvizsgálási kérését

A hétfői rendkivüli szenátusi ülésen megvitatják és szavazás alá bocsátják az új adótörvénykönyv tervezetének felülvizsgálási kérését, közölte Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök, hozzáfűzve, hogy az eljárás szempontjából e helyzet egyedi, mivel Klaus Iohannis államfő a törvénytervezetben nem jelölte meg azokat a cikkelyeket, amelyeket a parlamentnek újra meg kell vizsgálnia. „Az államfő kérése csupán a parlamenthez intézett levélből áll. A szenátus jogi szakértőinek a véleményét is kikértem, hogy pontosan tudjuk, hogyan kell eljárnunk, mivel ellenkező esetben csak két változat van: vagy elfogadjuk a jogszabályt úgy, ahogy már a parlament megszavazta és ezáltal elutasitjuk a felülvizsgálási kérést, vagy megvitatjuk – de nincs amit konkrétan vitatnunk, mivel az államfő nem jelezte levelében azokat a pontokat, amelyeket a parlamentnek újra kellene tárgyalnia”, magyarázta Călin Popescu-Tăriceanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.20)

Augusztus 20. – Kolozsváron megszegték a Kárpát-medence kenyerét, Csíkszeredában felvonták a székely zászlót

Kolozsváron a Kárpát-medence kenyerének a megszegésével, és a Szent István-napi Néptánctalálkozó gálájával ünnepelték Augusztus Huszadikát, Csíkszeredában a székely zászló ünnepélyes felvonásának a szónokaként Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke mondott ünnepi beszédet, közölte az MTI. Amint Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke elmondta, a 150 kilós kenyér alföldi lisztből, kárpátaljai forrásvízből, vajdasági kovászból, és felvidéki burgonyából állt össze.Csíkszereda főterén a székely zászló ünnepélyes felvonásával kezdődött a több ifjúsági szervezet által szervezett ünnepség. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke elmondta, hogy Magyarország határain túl augusztus 20. a helytállás és megmaradás üzenetét hordozza. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.20)/rganciu